BRNĚNSKO

Potíže s alkoholem nebo psychické poruchy? Pomoc je nablízku i v Brně!

V České republice se stále více lidí potýká s problémem závislosti na alkoholu. Statistiky jsou nemilosrdné a poukazují na neustálý vzestup počtu alkoholiků. A nejen mužů, ale také žen, které se perou s každodenní závislostí.


Alkohol je prostředkem pro únik z nadměrného stresu nebo před problémy včetně vztahových nebo psychických. Bohužel často způsobuje další zdravotní komplikace a celkové zhoršení zdravotního stavu. Naštěstí existuje středisko, kde podají pomocnou ruku, a není kvůli tomu nutné jezdit až do Prahy, v Brně je totiž nově otevřené psychoterapeutické centrum. 

Psychické poruchy vlivem stresu a zátěže

Alkoholismus je v Česku na vzestupu obdobně jako další psychické poruchy včetně depresí, úzkostných stavů a panických záchvatů. Spouštěčem i důvodem pro rozvoj těchto situací bývá nadměrný stres, který má devastující důsledky pro lidské duševní zdraví. Při zjištění problémů je vhodné kontaktovat psychiatrii Brno a s pomocí odborníků identifikovat příčiny problémů. Včasné zahájení léčby zkracuje dobu rekonvalescence, nadto nedojde ke zhoršení stavu. U závislostí může mít neléčení dokonce fatální následky. 

Odborná pomoc přímo v Brně

Pro obyvatele jižní Moravy a přilehlých oblastí je nyní dostupná odborná pomoc přímo v Brně, což významně usnadňuje léčbu. Psychoterapeutické centrum Adicare je připravené poskytnout potřebnou pomoc dospělým, dospívajícím i dětem, které trpí psychickými obtížemi. Vždy je vhodnější vyhledat odborníky než se pokoušet o samoléčbu svou nebo svých blízkých skrze internetový vyhledávač. U všech psychických poruch pak rozhodně není řešením léčba alkoholem, který může dočasně rozjasnit mysl, ale následně způsobit duši ještě větší škody. 

Už žádné tabu

Strach ze stigmatizace nebo přímo obavy z hospitalizace na psychiatrii bývají nejčastěji zmiňovány lidmi, proč nekontaktovat psychoterapeuta. „Nechci být za blázna.“ Věta, která bohužel rozhoduje o délce léčby, čím dříve se totiž najde spouštěč potíží, tím rychleji dojde k uzdravení. Experti na duševní zdraví přistupují ke každému velmi diskrétně a psychofarmakologické léky předepisují jen v nejvážnějších případech, i v těch však volí pouze medikamenty nové generace nezpůsobující závislost a s minimem vedlejších účinků. Léčba totiž stojí na psychoterapeutických sezeních, která doplňují svalová a dýchací cvičení či logopedický trénink.