VYSOČINA

Prodej polikliniky Světlá nad Sázavou nevyšel. Starosta nesouhlasí

Jednání o prodeji polikliniky s městem Světlá nad Sázavou skončila neúspěchem kvůli nesplnitelným podmínkám ze strany radnice, řekl jednatel společnosti Vital Jiří Hudera. Starosta František Aubrecht potvrdil, že prodej neproběhne a že město tuto roli vnímá jako příliš nákladnou.


Důvod ukončení jednání s městem na prodeji zařízení je jednoduchý. Nedohodli jsme se na podmínkách. Radnice své požadavky kladla příliš vysoko, konstatoval Jiří Hudera, jednatel společnosti Vital, která provozuje polikliniku ve městě s šesti a půl tisíci obyvateli.

Dostali jsme oznámení, že prodávající s námi ukončuje jednání. Má jiného vážného zájemce, který by chtěl nadále poskytovat zdravotnické služby, potvrdil i starosta Světlé nad Sázavou, František Aubrecht.

Jednání mezi vlastníky společnosti Vital a městem byla téměř uzavřena. Na konci loňského roku radnice dostala nabídku a zastupitelé okamžitě schválili uvolnění peněz. Celkem se jednalo o 20 milionů korun. Za tuto částku měla společnost vlastnící celé zdravotní středisko změnit majitele.

Avšak nakonec z dohody sešlo. Podle Jiřího Hudery kvůli nesplnitelným podmínkám města. Starosta Aubrecht pouze uvedl, že situace se při dalších jednáních komplikovala, až nakonec k dohodě na podmínkách nedošlo.

Že se obchod nepodařil, město nelituje. Zajišťovat chod lékařských ordinací by pro město byla velká starost navíc a velmi nákladná záležitost. Myslíme si, že úkolem města není poskytovat zdravotnické služby, svěřil se Aubrecht.

Město do záležitosti vstupovalo jen jako nouzové řešení, aby mělo jistotu, že polikliniku nezíská nějaký třetí subjekt a nedojde k omezení lékařské péče nebo přestavbě budovy na ubytovnu. Nového zájemce o polikliniku chce Jiří Hudera prozatím udržet v tajnosti. Kdo jím bude, zveřejní až po uzavření patřičných smluv. Zároveň zdůraznil, že se z polikliniky ubytovna nestane.

Naším hlavním cílem bylo najít někoho, kdo ve Světlé bude pokračovat se zdravotnickými službami. Zdravotní středisko by mělo pokračovat dál jako doposud, ujistil Hudera. Podnikání se chce spolu se společníky zbavit a více si užívat penze.

Poliklinika ve více než šestitisícové Světlé nad Sázavou byla otevřena v roce 1984. Nabízí řadu ordinací včetně několika specialistů. Od roku 1994 byla zprivatizována. Od té doby se o její chod stará právě společnost Vital.

Součástí transakce měla být i samotná budova zdravotního střediska, velký čtyřpodlažní panelový dům z osmdesátých let. Vlastník se o něj ale řádně staral, podle starosty Aubrechta nebude v nejbližší době potřeba větší rekonstrukce. Bude však potřeba sehnat lékaře, ve Světlé momentálně chybí internista a pediatr.

Situace s nedostatkem lékařů na venkově dospěla do takové fáze, že se města předhánějí v co nejvyšší nabídce. V mnoha ohledech to celé dospělo do absurdních rozměrů, povzdechl si Aubrecht.

Poliklinika není ve Světlé jediným místem, kde sídlí lékaři. Několik ordinací je i v areálu skláren nebo v domově pro seniory. Jedna ordinace sídlí také přímo na náměstí Trčků z Lípy.