PRAHA

Pestré a moderní: DPP mění uniformy po 30 letech

Po třiceti letech mění Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uniformy svých zaměstnanců. Nové, barevnější a modernější uniformy testuje 50 zaměstnanců. Testování potrvá rok a zahrnuje různé roční období, aby se zajistila funkčnost a pohodlí.


Praha - Po třiceti letech dochází k významné změně v šatnících zaměstnanců Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Nové uniformy, momentálně testované 50 zaměstnanci, budou barevnější a modernější než jejich předchůdci z roku 1995. Tento krok má zajistit nejen pohodlí, ale i funkčnost v různých ročních obdobích. Testování, které potrvá rok, skončí přípravou finálního střihu. Autorkou těchto nových stejnokrojů je Lenka Bernardes da Silva z firmy Bernardes Fashion, jak uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Generální ředitel DPP Petr Witowski zdůraznil důležitost důkladného testování. „Potřebujeme je všechny velmi důkladně otestovat během všech ročních období, a znát praktickou zpětnou vazbu od kolegyň a kolegů z běžného provozu, abychom finálně vybrali materiály, ze kterých se nakonec budou uniformy šít, ale abychom se také ujistili, že navržené střihy jsou praktické a funkční,“ uvedl Witowski. Testování se tak zúčastní nejen řidiči, ale i dispečeři, revizoři a ochranka.

Nové uniformy jsou navrženy ve 22 verzích pro ženy a 20 pro muže, včetně různých barevných variant. Na rozdíl od jednobarevných variant z roku 1995, které byly v bílé, tmavě a světle modré, jsou moderní uniformy živější. Dominantní barva tmavě modrá zůstává, ale připojily se nové prvky jako smetanová tzv. ivory, béžová a červená. Bílá barva je nyní omezena pouze na košile s nárameníky určené dispečerům.

DPP, jako největší městská firma v Praze, zaměstnává přibližně 11 tisíc lidí. Mnozí z nich mají na nové uniformy své názory. Jeden z uživatelů sociálních sítí uvedl, že ho mrzí, že už v létě nebude moci nosit bílou košili, protože ta pomáhala skrýt pocení v neklimatizovaných vozech. Další uživatel by ocenil uniformy z bavlny místo syntetických materiálů. „Mám ji na testování. Není se nač těšit,“ zněla odpověď na jednu z připomínek.

Někteří diskutující na Facebooku DPP by rádi viděli uniformy vybavené kapsami, jiní pochybují, zda se nový oděv hodí pro řízení tramvaje. Řidiči autobusů se zase ptají, zda budou součástí stejnokroje i kraťasy. „Škoda toho telecího znaku na zádech bundy. To asi nutný úplně nebylo,“ reagoval další uživatel na velké logo DPP na zádech nových bund.