KARLOVARSKO

Ostrov: Společenství má již druhou fotovoltaickou elektrárnu (TV Západ)

V bytových domech na Hlavní třídě 961 až 963 již roky funguje malá soukromá fotovoltaická elektrárna o výkonu 14 kilowatt-peak (kWp). Tehdejší investici realizovali vlastníci z Fondu oprav. Veškerou vyrobenou energii posílají do distribuční sítě, díky čemuž čerpají provozní podporu. Nově má 24 vlastníků další projekt, díky kterému poklesnou náklady na energie odhadem o 75 %. 

„Projekt jsme spustili v roce 2009 a ten projekt si žije svým vlastním životem a doufejme, že až do roku 2029 si bude tím svým životem žít dále. Druhý projekt, který jsme spustili je z minulého týdne. Tam jsme připojili novou elektrárnu, jejíž výkon kompletní pouštíme do jednotlivých bytů. To znamená, věříme v to, že ten výkon, který si sami vyrobíme na střeše, tak si sami také spotřebujeme v konkrétních bytech,“ popsal místopředseda výboru SVJ Roman Kubišta.

Nová elektrárna disponuje výkonem 31 kWp, součástí je také bateriové úložiště o kapacitě 58 kWh. Na investici v řádu nižších milionů významně přispěla dotace z programu Nová zelená úsporám. Návratnost mají majitelé spočítanou na 6 let.

„V této chvíli bych velmi rád poděkoval všem obyvatelům toho domu, protože uvěřili stejné věci, jaké věřím já, tzn. je možné částečně, ne samozřejmě ze sta procent, pokrýt své vlastní spotřeby, a to bezemisně,“ dodal Kubišta. 

O využití tzv. přetoků, tedy energie, kterou dodá elektrárna do distribuční sítě nad rámec spotřeby bytových domů, se v současné době vedou diskuse. Jednou z možností je jejich využití v rámci města Ostrova. Vzniklo proto memorandum na kterém se kromě Společenství vlastníků podílí město Ostrov, soukromé firmy, městská teplárna, Gymnázium nebo Místní akční skupina.