KARLOVARSKO

Ostrov: Nabízí se poslední byt v Myslivně, chystá se i úprava bytové politiky (TV Západ)

Opravované městské byty v Ostrově jsou nabízeny k nájmu se základní sazbou 100 korun za metr čtvereční. Existují ale také výjimky, mezi které patří projekt bytů v bývalé Myslivně, kde město investovalo přes 50 milionů korun a nabídlo celkem 8 bytů.


„Z čehož tedy sedm bytů už je pronajatých a jeden byt nám zbývá. Je to byt o velikosti 3+kk o podlahové výměře 101 metrů čtverečních a nyní probíhá výběrové řízení, kde je možné ho soutěžit. Ta nejnižší cena, za kterou je možné ho soutěžit, je 150 Kč za metr čtvereční,“ uvedla Kateřina Matyášová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Ostrov. 

Nadstandardní byty v atraktivní lokalitě jsou vybaveny také atypickými kuchyňskými linkami, poslední nabízený je navíc mezonetový.

„Dále máme v nabídce nově zrekonstruované byty v majetku města Ostrov, které se nacházejí taky v těch výjimečných lokalitách ve městě, jako je lokalita třeba Brigádnická nebo Hlavní třída,“ dodala Matyášová. 

Město bude muset zároveň postupně navýšit nájemné u bytů ve svém majetku, kterých je zhruba 850, protože vybraná částka je každoročně hluboce pod náklady na údržbu a nutné investice. 

„Bude se to postupně každý rok zvedat podle valorizace a v současné době je výpočet na cenu takového nájmu, aby to bylo vůbec rentabilní a byli jsme na nule, tak je nějakých 130 Kč za metr čtvereční s tím, že město má tyto byty, které draží, ale zároveň má spoustu bytů, které ve kterých jsou historicky dlouhodobě nájemníci. A jsou tam částky od 19 Kč za metr čtvereční. Průměrná částka se pohybuje kolem 37 Kč za metr čtvereční, což způsobuje dlouhodobý dluh města, protože každý rok jsme jako město mínus devět milionů, co se týče údržby těch bytů a zároveň nezbývají prostředky na velké opravy. Letos jsme dělali třeba velkou opravu v Nerudově ulici kanalizace, což bylo za 4.5 milionů a čekají nás další a další,“ přiblížil starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

V první řadě dojde také ke zjednodušení současného spletitého systému výpočtů dle desítek úrovní. 

„Těch hladin ceny nájmů je cca 70 a my to snižujeme a snažíme to nějak konsolidovat tak, aby jich vzniklo v příštím roce 10 a v dalším roce to chceme zase zmenšit to množství těch variací. Postupně se chceme dostat na to, že ty nájmy ve městě budou na 80 korunách za metr čtvereční,“ dodal Lerch. 

Nájemné se ale bude navyšovat postupně dle zákonných možností, takže celý proces u některých nízkých nájmů je na desítky let. Nové nájmy ale budou platit částky vydražené, včetně inflační doložky.