KARLOVARSKO

Ostrov: Dětský festival ukáže premiéry filmů, zapojí i umělou inteligenci (TV Západ)

Úvodní tisková konference k 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově se uskutečnila ve čtvrtek 20. června ve zdejším Domě kultury. Letošní ročník, který proběhne ve dnech 22. až 27. září, se musí vypořádat s chystanou komplexní rekonstrukcí využívaných prostor.


„My jsme tlačili na město, aby festival proběhl, protože za poslední dva roky si myslím, že se podařilo festival posunout opravdu hodně dopředu a pro nás bylo zásadní, aby tento ročník proběhl, stejně jako bude zásadní, když bude probíhat rekonstrukce, aby byl ten další ročník, aby nebyla pauza. A nám se podařilo ten program nakombinovat tak, že část se odehraje v kinosále, který je pro nás důležitý. To, že nebudeme tady v kino kavárně, nám úplně tak nevadí, protože v Ostrově jsou zhruba dvě, tři další místa, kde je možné festival uspořádat a projekce udělat dokonce pro větší množství dětí, než skýtá třeba kino kavárna. Což pro nás bylo velkou výzvou. A tak mohu říct, že budeme na tzv. Vejškovce, tam bude část projekcí, budeme na třetí základní škole, která bude mít novou aulu. Tam budeme dělat část seminářů a část projekcí také. Vracíme se zpátky do knihovny, takže využijeme ty prostory, které tady jsou a které možná i historicky k festivalu patřily. A my jsme možná ty poslední dva roky trošku sobecky se soustředili pouze na ta naše místa, tak mám velkou radost, že půjdeme letos i trošku jinam,“ uvedl ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

Zástupci organizačního týmu představili hlavní téma celé akce. 

„Letos jednotící téma - možná máme téma premiéry, které bychom označili za velmi důležité. Je to Amerikánka a Útěk, dva významné české filmy, které budou uvedeny na festivalu Oty Hofmana. A tím zásadním dalším tématem je využití umělé inteligence AI, protože stěžejní bude reakce na seriál Připoutejte se, pod námi je Atlantida, který v ČR nikdy nešel a my jsme se ho rozhodli oživit,“ prozradil ředitel festivalu. 

V poslední roli se zde objevila někdejší dětská hvězda Tomáš Holý, a protože je seriál v němčině, rozhodlo vedení festivalu o nadabování pomocí umělé inteligence AI. Na toto téma také proběhne seminář Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Film Amerikánka, který vychází z divadelní předlohy, představil její autor Viktor Tauš.

Prestižní cenu festivalu, Zlatou buřinku za zvláštní přínos v oblasti dětského filmu, osobně převezme Ondřej Vetchý. I letos bude udělena speciální cena hejtmana Karlovarského kraje, kterou získá český scenárista, dramatik a režisér Zdeněk Zelenka u příležitosti životního jubilea. Laureát stál u zrodu řady pohádek pro děti: Kaňka do pohádky, Páni kluci, Nesmrtelná teta, Kouzla králů.

Kromě spolupráce s Českou televizí, Českým rozhlasem a televizí Nova, nebude na festivalu chybět ani Filmová a mediální laboratoř a projekce v dalších městech. 

„Letos ten zájem je velký. Ten první ročník se potýkal s takovým tím odstupem, kdy učitelé nevěděli, o co jde. Často jsme slyšeli - je to další z řady projekcí. A my jsme jim vysvětlovali, že není, že se snažíme právě, aby děti byly aktivně zapojeny i mimo Ostrov, ve Varech i v Sokolově. Takže jsme jim ukázali pracovní listy k filmům, vysvětlili jsme jim, že děti hlasují, vysvětlili jsme si jim, že přijedou delegace, po každé projekci budou děti besedovat, ať už s herci anebo třeba s psychology a odborníky na sociální témata. A to myslím, že se učitelům líbilo natolik, že letos jsme dokázali Thermal zatím vyprodat dvakrát. Další představení, které budeme prodávat, bude pro veřejnost, tak věříme, že i tam budeme úspěšní. Bavíme se o největším sále v ČR a dokázali jsme bohatě naplnit projekce v Sokolově, kdy už nemáme místa a přitom zájem by ještě byl. Takže uvidíme, co bude příští rok. Ale každopádně náš domov je stále tady v Ostrově a ty projekce mimo jsou pouze bonusem. A pro nás je to je to o to cennější, že zjišťujeme, že ten zájem, když nabídnete školám to propojení vzdělávání a nejen koukání filmů, je obrovský,“ dodal Keblúšek. 

Aktuální informace, vstupenky a podrobnosti k festivalu najdete na stránkách www.festivalostrov.cz.