BUDĚJOVICKO

Oslava Jana Žižky - archeoskanzen oživí bitva i historická hudba

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích ve spolupráci se sdružením Sub Utraque vás srdečně zvou na unikátní akci nazvanou 'Válka a vojenství v době Jana Žižky'. Událost se uskuteční v sobotu 15. června 2024 a slibuje nezapomenutelný zážitek spojený s historií jednoho z největších husitských vojevůdců.

Program začne v 10:00 hodin otevřením areálu, kde na návštěvníky čeká oživený Archeoskanzen Trocnov. Tento autentický skanzen nabídne ukázky středověkých řemesel, dětskou střelnici a historickou hudbu. Výjimečnou atrakcí bude i velkolepá trocnovská bitva, která se odehraje na bitevním poli a přenese diváky přímo do víru středověkých bojů.

Dále se můžete těšit na střelecký turnaj s názvem 'O Žižkovo oko', který překvapí nejen svou náročností, ale i atraktivními cenami. Mimo to je připravena bojová hra 'Spížovací oddíly', jež probudí soutěžního ducha jak malých, tak velkých návštěvníků. Milovníci hudby určitě ocení vystoupení skupiny Elthin, která touto příležitostí přináší zvuky středověkých melodií.

Pro ty, kteří mají zájem o historické přednášky, se na pódiu uskuteční dvě poutavé prezentace. První z nich se bude věnovat husitským zbraním a druhá přiblíží rytířský stav ve středověku. Obě přednášky slibují zajímavý pohled do historie a nové poznatky pro všechny návštěvníky.

V rámci akce se můžete těšit také na ukázky jízdního boje a představení zbroje a zbraní z 15. století. Vrcholem dne bude hlavní bitva s názvem 'Kruh zrady', která začne v 16:00 a ukáže dramatické střety středověkých bojovníků.

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch přebírá záštitu nad touto akcí, která je součástí oslav 600. výročí úmrtí slavného husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova.

Sobotní program zakončí soutěž v rozdělávání ohně, která je naplánována na 18:00. Těšíme se na vaši účast a věříme, že si z této akce odnesete nejen nezapomenutelné zážitky, ale i nové znalosti o středověku a husitském období.