BRNĚNSKO

Nový Úsek Okruhu v Brně: Řidiči Se Dočkají 18. Srpna

Brněnští řidiči se již pravděpodobně nemohou dočkat otevření nové části velkého městského okruhu na Tomkově náměstí. Tento komplikovaný úsek, který je pod dohledem dělníků již několik let, ztěžuje projezd frekventovaným uzlem mezi východní a severní částí města. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní přináší dobrou zprávu, že hlavní část stavby se otevře již 18. srpna, což je dříve, než mnozí očekávali.

Do této doby však řidiči projdou náročnou zkouškou trpělivosti. Od června a zejména během letních prázdnin silničáři připravili další omezení a uzavírky nejen v blízkosti zmíněného uzlu, ale i na dalších místech. „Od neděle 2. června až do 18. srpna bude provoz na Tomkově náměstí veden v jednom pruhu v každém směru. Ve stejném období zcela uzavřeme Karlovu ulici a veškerou dopravu převedeme do Valchařské,“ uvedla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková. Kvůli těmto změnám bylo nutné podepřít Maloměřický most u tramvajové smyčky, aby tudy mohla projíždět veškerá doprava.

Ani to však nebude jediný problém pro řidiče v této oblasti. Od července až do uvedeného srpnového termínu se zcela uzavře Husovický tunel, který je další důležitou spojnicí v brněnské dopravě. „Uzavírka je nutná kvůli napojení mostní estakády na výjezd z tunelu,“ vysvětlila Trubelíková.

Jakmile se tunel opět otevře, řidiči zamíří po estakádě, která ústí na ulici Rokytova. „Do prosince budeme ještě pracovat na nájezdových rampách a dalších vedlejších stavebních objektech, hlavní trasa však už bude v provozu,“ doplnila Trubelíková.

Léto je tradičně obdobím oprav a omezení na silnicích v celém městě. „Od června uzavřeme Botanickou ulici kvůli opravám vodovodu a kanalizace u křižovatky s Dřevařskou,“ uvedla koordinátorka dopravních staveb ve městě Vlasta Jägerová. Kvůli tomu se mění i trasy trolejbusů do Králova Pole.

Řidiči musí počítat s většími krátkodobými komplikacemi i na Poříčí, kde probíhají práce na úpravě břehů řeky Svratky v rámci protipovodňových opatření. „S tím souvisí i letní uzavírka Renneské třídy kvůli opravě povrchu,“ dodala Jägerová.

Další menší omezení se dají očekávat na okruhu v Olomoucké ulici poblíž Tržní, kde je povrch v dezolátním stavu. Dělníci zde zmodernizují směr z centra. Naopak se do finiše blíží oprava na Olomoucké blíže ke Slatině, ale uzavírky zde pokračují. Silničáři se připravují na přestavbu okružní křižovatky na východním okraji této městské části, kterou mnozí využívají při cestě na dálnici D1.

„Vzhledem k okolním stavbám je uzavírka možná pouze v termínu od července do konce tohoto roku. Do začátku letních prázdnin budeme řešit přípravné práce, které nevyžadují úplnou uzavírku,“ sdělil ředitel krajských silničářů Roman Hanák.

Pro MHD zůstane průjezd městem povolen. Pro veškerou další dopravu ve směru z Brna do Vyškova a naopak postaví dělníci do začátku prázdnin provizorní silnici. „Úplné dokončení stavby plánujeme do konce června příštího roku,“ dodal Hanák.

Další významnou událostí bude dokončení prací na mostě v ulici Otakara Ševčíka v Židenicích, kde se od června začne druhá fáze rekonstrukce.

Silničáři slibují, že do konce června dokončí a zprůjezdní nový most přes železnici v Merhautově ulici, což rovněž ovlivní některé spoje MHD.

Na konci léta se po šesti letech prací zprovozní i další důležitý úsek v Žabovřeské, který bude mít čtyři pruhy. Přilehlá část Bauerovy ulice kolem výstaviště bude hotová v listopadu.