OLOMOUCKO

Nový druh komára ohrožuje české zahrady

Nový druh komára Aedes japonicus, nalezený v ČR v roce 2021, ohrožuje lidský pohyb v zahradách. Larvy se vyvíjejí v nádržích s vodou. Komáři mohou přenášet nemoci jako dengue a chikungunya.


V Evropě se poprvé objevil druh komára Aedes japonicus v roce 2000. Česká republika zaznamenala jeho výskyt poprvé v roce 2021, a to na dvou lokalitách blízko státní hranice na jižní Moravě a v jižních Čechách. „Objevil se nejprve na dvou místech v jižní Moravě a jižních Čechách, poblíž státních hranic,' uvedla Markéta Koutná, mluvčí krajských hygieniků. Vývoj larev tohoto komára probíhá jak v přírodních, tak umělých nádržích s vodou, například v sudech, kontejnerech, pneumatikách či okapech.

V jejich domovských podmínkách ve východní Asii překonávají zimu ve stavu vajíček, a v teplejších oblastech i jako larvy. Na Olomoucku byl zaznamenán v kontejnerech s dešťovou vodou. Doposud se komárům v uměle zadržené vodě v zahradách příliš pozornost nevěnovala, protože běžné druhy sají krev ptáků, nikoli lidí. Na rozdíl od nich sají samice komára Aedes japonicus krev savců a aktivně napadají člověka především odpoledne a večer.

„Nyní je nutné přistupovat k ošetřování umělých vodních nádrží proti komárům odlišně. Tento komár může značně znepříjemnit pobyt v zahradách,” uvedla Koutná. Jako preventivní opatření bylo doporučeno ošetřit vodu larvicidními přípravky, umístit do nádrží malé rybky, nebo nádoby překrýt, aby se komáři nemohli množit.

Přestože je tento komár celosvětově spojen s přenosem vážných nemocí, v České republice se přenos zatím neobjevil. V odborných kruzích je tento východoasijský druh označován jako komár z buše nebo skalních jezírek. Aedes japonicus je třetím invazním druhem komára, který byl v Evropě hlášen a je známý svou odolností vůči zimním teplotám a přítomnosti organických látek ve vodních nádržích.

Jeho expanze byla usnadněna mezinárodním obchodem s ojetými pneumatikami. Tento trend vedl k jeho výskytu například ve Spojených státech, Belgii, Číně, Francii, Kanadě, Koreji, Německu, Nizozemsku, Rusku, Švýcarsku, Slovinsku, na Tchaj-wanu a v USA. Odborníci z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) upozorňují, že od 90. let 20. století se komár rozšířil do nových oblastí a může přenášet nemoci jako dengue a chikungunya.

Dospělí komáři tohoto druhu jsou poměrně velcí s černobílou kresbou na těle a nohou. „Larvy Aedes japonicus se běžně vyskytují v přírodních i umělých nádržích a vykazují hnědožlutý zbarvení, jejich oči a ústní přístroje nejsou zřetelně viditelné pouhým okem,” popsali vědci tento druh.