ZLÍNSKO

Nové vlakové spojení Horní Lideč - Púchov

V prosinci bude spuštěno nové vlakové spojení mezi Horní Lidčí a slovenským Púchovem. Původně plánovaný termín pro září se posunul kvůli složitostem financování a organizačním záležitostem.


Ještě před několika týdny byly ve hře dva termíny: září nebo prosinec. Nakonec byl zvolen pozdější termín. Jedná se o spuštění nových vlakových spojení mezi Horní Lidčí a slovenským Púchovem. „Nejsme schopni zprovoznit spoje od prvního září, takže to bude od poloviny prosince při další změně jízdních řádů,“ vysvětlil náměstek hejtmana Zlínského kraje Radek Doležel, jenž má v kompetenci dopravu.

Původně mělo deset vlaků – pět v každém směru – začít jezdit přes hranice už v červenci, kdy došlo k poslední změně jízdních řádů. Slovenská strana však trvala na zachování mlčenlivosti ohledně financování této služby, což musela schválit zlínská krajská rada. Tento krok se již podařilo dokončit.

Na konci roku se tak obnoví mezinárodní železniční spojení regionálními vlaky ve Zlínském kraji. Spojení mezi Horní Lidčí a Púchovem už dříve existovalo, ale bylo zrušeno v roce 2019 kvůli neshodám ohledně financování. Obnovení této linky přivítají obce z obou stran hranice.

„Kdo neměl automobil, mohl zatím využít jen rychlíkových spojů, a to není dostačující. Když lidé chtějí jet jen dvě zastávky za hranice, musí do Púchova rychlíkem a pak osobním vlakem zpátky,“ uvedl starosta Střelné Petr Kráčmar.

Spoje by měly kromě pracovní dopravy sloužit i pro rekreační účely, a to zejména v souvislosti s vybudováním cyklostezky Bečva – Vlára – Váh. Podle slovenské strany je nejzazším termínem pro spuštění nových linek 15. prosinec. „Tam, kde jsou na obou stranách důležité železniční vazby, ať už na dálkovou dopravu, nebo na velké podniky či zajímavá turistická místa, má železniční propojení význam i na lokální úrovni,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

V budoucnu by vlaky měly začít jezdit na české straně až do Vsetína, a to nejpozději do konce příštího roku. Ve hře je také železniční spojení mezi Brumovem a Horným Srním.