OSTRAVSKO

Nové přírodní jezírko oživuje paneláky v Ostravě-Hrabůvce!

Ostrava-Hrabůvka se pyšní novým biotopem, který právě prošel premiérovým představením. Mezi prvními návštěvníky byly děti z místní mateřské školy, které v doprovodu učitelky Hanky a dalších pedagogů nadšeně zkoumaly každou část tohoto přírodního projektu. Učitelka Hanka a její kolegové Jirka a Dominik již při první prohlídce měli několik nápadů, co by se dalo ještě vylepšit a doplnit.

Biotop, v zásadě jezírko, je navržen tak, že je čištěno kořenovou čističkou. Podle Martina Mati, šéfa ostravských městských lesů, je zde 1300 bahenních rostlin, které neustále filtrace vody. Tyto rostliny obohacené dusíkem přirozeně čistí vodu, takže by zde měla být vždy křišťálově čistá voda.

Tento projekt má výrazný vliv na životní prostředí v okolí. V letních měsících voda ochlazuje sídliště a zvyšuje vlhkost vzduchu. Kořeny leknínů, ostřic a kosatců hrají klíčovou roli v čištění vody. Tyto rostliny zde rostly i přirozeně před výstavbou sídliště v Hrabůvce, což potvrzuje, že lokalita je vhodná pro tento typ biotopu. 'Celá Hrabůvka je vlastně postavená na bažinách. Když jsme začali kopat, okamžitě jsme se potopili do vody,' dodává Martin Mati.

Během slavnostního otevření si biotop prohlédli i manželé Jirka a Zdenka, kteří bydlí v jednom z panelových domů s výhledem na nově vybudované jezírko. 'Když jsme se sem nastěhovali, nebylo tady nic, byla to doslova měsíční krajina. Teď je to tu nádherné,' vzpomínají.

Plány na léto zahrnují instalaci skládacích lehátek na dřevěném molu, aby návštěvníci mohli pohodlně relaxovat u vody. Postupně vyrostou také stromy a kvetoucí rostliny, které biotopu dodají nejen estetickou, ale i ekologickou hodnotu. Díky spodním vodám a dešťové vodě by jezírko mělo mít vždy dostatek vody, čímž se zajistí stabilní fungování celého ekosystému.