BUDĚJOVICKO

Nová vlčí trasa v Šumavě: dobrodružství v lese

Na trase od Srní k návštěvnickému centru Šumavy je patnáct nových sloupků se směrovkami a značkami se siluetou vlka. Trasa dlouhá necelý kilometr vede lesem a překonává potok. Projekt vedla Jana Slonková, sloupky připravil Jiří Brož.


Na trase vedoucí od Srní k návštěvnickému centru Šumavy lze nalézt asi patnáct nových sloupků se směrovkami. Ty jsou doplněny značkami se siluetou vlka, které jsou nastříkány přímo na stromy. Tato cesta měří necelý kilometr a prochází lesním porostem, přičemž překonává i potok. 'Trasa začíná v obci Srní a pokračuje lesem až k našemu návštěvnickému centru vlků,“ říká Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava.

Sloupky pro tuto trasu připravil vedoucí truhlářské dílny Jiří Brož. „Pro sloupky jsme použili modřín, jelikož je odolnější než smrk. V dílně jsme také připravili šipky, které jsme pak nainstalovali,“ popisuje Brož.

Projektovou manažerkou, která trasu vybrala, je Jana Slonková z Národního parku Šumava. 'Věříme, že se tato trasa turistům zalíbí, protože vede přes mýtiny, hlubokým lesem a překračuje i brod. Brod je bezpečný a lze jej přejít suchou nohou. Zkoušeli jsme to dokonce i po silných deštích a přechod byl možný. Trasu ale nedoporučujeme pro kočárky nebo osoby s horší pohyblivostí,' vysvětluje Slonková.

V současné době je zážitková trasa pouze označená a pěšiny si turisté musí sami vyšlapat. „Letos je tedy trasa ve zkušebním provozu. Jsme v kontaktu s Klubem českých turistů, který ji posléze označí klasickou turistickou značkou,“ dodává Jan Dvořák.