PRAHA

Nárůst nájmů v Praze: Průměr přes 500 Kč/m2

Nedostatek bytů a vysoké ceny způsobují pokračující růst nájmů v Praze. I přes nárůst bytové výstavby poptávka stále zaostává. Průměrný nájem přesahuje 500 korun za metr čtvereční. Očekává se, že letos nájmy vzrostou o 7 %. Nejintenzivnější výstavba probíhá v Praze 9 a trh dominují malé jednotky 1KK


Nedostatečná nabídka spolu s vysokými cenami zůstává problémem i v nájemním bydlení v Praze. Bytová výstavba za první dvě čtvrtletí letošního roku sice vzrostla, poptávka ale stále dohání staré resty. To vyplývá ze studie společnosti BTR Consulting, která se zabývá problematikou nájemního bydlení, stejně jako z vyjádření dalších expertů.

V současnosti ti, kdo žijí v metropoli v nájmu, zaplatí měsíčně v průměru více než pět set korun za metr čtvereční. U nejžádanějších bytů o velikosti 1 kk však tato částka stoupá až k šesti stům korunám. Mírně nižší částky platí nájemníci u dispozic 2 kk. Podle odborníků se však neočekává, že by ceny v příštích měsících výrazně klesly.

„Z dlouhodobého pohledu očekávám, že ceny nájmů budou dále růst. Pro letošní rok odhadujeme, že ceny dlouhodobých nájmů vzrostou zhruba o sedm procent,“ uvedla Zuzana Chudoba, výkonná ředitelka BTR Consulting.

Nejaktivnější stavební činnost je momentálně v devátém pražském obvodě, kde se na bývalých brownfieldech staví nové bytové jednotky. Podle zmíněné analýzy je v Praze momentálně v provozu 18 velkých projektů s celkem 2 700 byty určenými k dlouhodobému nájmu. Z nich více než třetina se nachází právě v Praze 9.

Prvenství v připravovaných projektech nyní drží Praha 3. „Devítka“ je teď podle developerů hlavním místem, kde je možné snadněji pořídit nový byt vzhledem k intenzivní výstavbě. Cena za metr čtvereční se zde pohybuje kolem 143 tisíc korun.

Pražský trh stále dominují nájemní projekty, které byly původně určené k prodeji. To vede k časté nevyváženosti dispozic a velikostí bytů, které ne vždy odpovídají požadavkům nájemního bydlení. Nejžádanější jsou stále malé jednotky 1 kk, které mají 40procentní podíl na trhu. Byty 2 kk zaujímají třetinový podíl. Průměrná velikost pronajímaného bytu v Praze je přibližně 50 metrů čtverečních.

„Nájemní bydlení je ovlivňováno faktory jako je nedostatek bytů, konstantní nárůst cen a příliv cizinců,“ řekla Zuzana Chudoba. Potvrzují to i další odborníci z realitní oblasti. „Vliv cizinců na trhu nájemního bydlení v Praze i středočeských městech stále roste,“ uvedl František Brož, analytik společnosti FYI.

Dlouhodobý výhled neslibuje výrazné zlepšení a snazší dosažitelnost bydlení. Do roku 2030 by mělo v metropoli vzniknout deset tisíc nových jednotek, avšak potřeba přitom činí kolem 40 tisíc. „Ceny nájmů dramaticky nestoupnou, ale ani neklesnou. Vývoj nájmů odpovídá vývoji nabídky a poptávky,“ dodala Zuzana Chudoba.

Náklady, které lidé vynakládají ještě před nastěhováním do pronajatého bytu, jsou často značné. „Kauce a první nájem mohou dosáhnout až 100 tisíc korun,“ uvedla Chudoba. Současný systém peněžních záruk lze však nahradit novým systémem zvaným rent bond – zárukou za nájemné. Tento systém funguje jako pojistka pro nájemníka i majitele bytu.

Rent bond nabízí vlastníku nemovitosti jistotu, že o kauci nepřijde a případné škody budou nahrazeny. Škody se vymáhají na nájemníkovi formou splátkového kalendáře. „Pojištění však nezíská každý, což umožňuje identifikaci problémových zájemců,“ vysvětlil právník Michal Hink. Tento model funguje i v dalších zemích EU.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla ve druhém čtvrtletí 2024 v hlavním městě zahájena výstavba 1 862 bytů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst téměř až 3,4krát. Počet dokončených bytů za druhé čtvrtletí 2024 činil podle předběžných údajů 2 018 bytů, což představuje meziroční nárůst o 30,7 procenta.