OSTRAVSKO

Moravskoslezský kraj: Krize lékařů, ČSSD navrhuje řešení

Jedním z klíčových problémů, kterému čelí Moravskoslezský kraj, je akutní nedostatek lékařů a zdravotnického personálu. Tento nedostatek se projevuje především v obtížném přístupu obyvatel k základní zdravotní péči. 'Mnoho lidí v kraji má problémy najít zubaře či dětského lékaře, a situace se zdá být stále horší,' uvedl dvaapadesátiletý Svatopluk Němeček, který kandiduje za ČSSD.

Němeček navrhuje regionální podpory zaměřené na udržení mladých lékařů v oblasti. Podle něj by tato opatření mohla výrazně přispět ke zvýšení dostupnosti lékařské péče pro obyvatele kraje.

Plné kandidátky a blížící se volby

Dvojkou na kandidátce ČSSD v krajských volbách bude primátor Karviné Jan Wolf. Třetí místo obsazuje starosta ostravského Svinova Radim Smetana. Na čtvrtém místě se ocitá bývalý frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký a pátou pozici zaujímá ekonomka Kateřina Chybidziurová z Jablunkova. V posledních krajských volbách v roce 2020 získala ČSSD 6,95 procenta hlasů a pět zastupitelských mandátů.

Ambice pro letošní volby

Svatopluk Němeček doufá, že letošní volební výsledky budou výrazně lepší. 'Pokud získáme dvouciferný výsledek, budeme velmi rádi,' uvedl. Zároveň nevyloučil možnost povolební spolupráce s jinými stranami, přestože je jim ideologicky bližší spolupráce s levicovými stranami.

Regionální politické změny

Vedle ČSSD dochází k významným změnám i u dalších stran. ODS a komunisté mění své lídry pro krajské volby, zatímco lidovci a Piráti sází na ověřené kandidáty. Konkurence mezi stranami v Moravskoslezském kraji je tedy i tentokrát značná, což přináší voličům širší spektrum možností.

Volby do krajských zastupitelstev se nezadržitelně blíží a dramatické změny v kandidátkách naznačují, že budou velice napínavé. Jak říká jeden z hlavních kandidátů Svatopluk Němeček, klíčové bude především řešení aktuálních problémů obyvatel, jako je nedostatek lékařského personálu.