BUDĚJOVICKO

Moderní cyklostezka za 80 milionů Kč vyrostla z železničního náspu ve Veselí nad Lužnicí!

Ve městě Veselí nad Lužnicí probíhá rozsáhlý projekt revitalizace starého železničního náspu, jehož součástí je i nejdelší most v oblasti. Tento železniční násep, který dříve sloužil pro železniční dopravu, bude přeměněn na moderní cyklostezku. 'Revitalizujeme starý železniční násep a vedlejší mosty, a příští rok plánujeme položit asfaltový povrch. Vznikne zde krásná cyklostezka, která propojí železniční zastávku s nádražím,' sdělil starosta města, Vít Rada, zastupující sdružení Sport pro město.

Kolo je jedním z nejběžnějších dopravních prostředků v Veselí nad Lužnicí. Místní obyvatel Jiří používá kolo denně. 'Je to můj hlavní způsob dopravy, s nímž jezdím na nákupy, na nádraží a do přírody. Všichni se těšíme na novou cyklostezku, protože jízda mezi auty na hlavním tahu je poměrně nebezpečná,' poznamenává Jiří.

Veselí nad Lužnicí je oblíbeným cílem cykloturistů. Hana Esserová, vedoucí městského informačního centra, očekává, že nová cyklostezka bude hojně využívána především místními obyvateli. 'Myslím, že to bude jedna z nejpopulárnějších tras nejen pro cyklisty, ale i pro chodce, kteří jdou do práce nebo na nádraží,' dodává Esserová.

Náklady na výstavbu cyklostezky dosáhnou 80 milionů korun, z nichž polovinu pokryje dotace z fondů Evropské unie. Termín dokončení je stanoven na rok 2025. Nová cyklostezka slibuje zlepšení bezpečnosti a komfortu pro všechny uživatele a zlepší propojení klíčových lokalit ve městě.