OSTRAVSKO

Minulost Bredy ožívá: Oprava obchodního domu vrcholí a lidé nahlížejí původními okny

Opava se ocitá v centru zájmu díky výstavě připravené u příležitosti 150. výročí narození významného podnikatele Davida Weinsteina. Tento projekt, organizovaný Spolkem na záchranu obchodního domu Breda, navrhuje prezentovat architektonický skvost nejen městu a regionu, ale chce oslovit i celou republiku. 'Chceme, aby nejen laická veřejnost, ale i odborníci měli zájem o tento projekt,' uvedla Linda Bittová, mluvčí spolku.

Výstava mapuje životní osudy Davida Weinsteina, který byl klíčovou osobností stojící za výstavbou největšího obchodního domu v Československu v letech 1927 a 1928. Architektonický návrh svěřil tehdy slavnému architektu Leopoldu Bauerovi.

Po dlouhých letech chátrání vstupuje objekt do nové fáze své existence. Fasáda obchodního domu prošla nákladnou renovací v hodnotě přibližně třiceti milionů korun, kterou financovalo město Opava. Město objekt zakoupilo před dvěma lety za čtyřicet milionů poté, co předchozí vlastník skončil v likvidaci.

Po období rekonstrukce byl obnoven exteriér budovy, včetně čištění a repase dřevěných prvků napadených houbami. Dále byla opravena vodovodní a kanalizační přípojka a část střechy. Opravy fasády a výměna oken byly dokončeny, a od 5. června začalo odstraňování lešení z průčelí budovy na náměstí Republiky.

Stavební práce pokračují na fasádě z Pivovarské ulice a měly by skončit přibližně za měsíc. Celý objekt bude postupně vyklizen a nahrazený lešením se komplex dokončí. Spodní vitríny budou součástí další architektonické realizace.

14. června zasedne porota, mezi jejímiž členy nalezneme jména jako vlámští architekt Jan de Vylder nebo historik umění Jindřich Vybíral, a pod vedením německé profesorky architektury Gabu Heindl vyhlásí vítěze soutěže o nejlepší návrh na revitalizaci objektu.

Finalisté byli vybráni z více než čtyřiceti návrhů, které porota posoudila v březnu. Vítězný i ostatní soutěžní návrhy budou vystaveny v bývalých vitrínách Bredy. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do vnitřních prostor budovy, pokud to postup prací dovolí.

Vítězný návrh musí být realizovatelný v opavských podmínkách, energeticky a ekonomicky vyrovnaný. 'Směs veřejných a komerčních služeb musí zajistit ekonomickou soběstačnost provozu,' uvedl Tomáš Navrátil, primátor Opavy.

Po vyhlášení vítěze bude mít kancelář více než rok na vypracování projektové dokumentace, která by měla být dokončena do roku 2026. I během této doby však Breda zůstane aktivním prostorem.

Plánují se přednášky, koncerty, vánoční osvětlení a další akce, včetně plánovaného provizorního otevření kavárny. 'Kavárna bude umístěna u hlavního vchodu jako výdejní místo pro kávu s sebou,' upřesnil správce Marek Zygula.