HRADECKO

Město Rokytnice odkoupilo kotelny, sníží ceny tepla

Společnost, která zajišťuje dodávky tepla v Rokytnici, si při obnově smlouvy vymínila zvýšení plateb výměnou za závazek, že do 31. května 2024 převede kotelny na město. Tento krok se již uskutečňuje. „Dohodou o vyrovnání investic a kupní smlouvou na kotle a technické vybavení jsme dosáhli klíčového postavení k dlouhodobé energetické stabilitě města a jistoty pro naše odběratele,“ uvedl starosta Rokytnice Jiří Štěpán (Rokytnice PRO).

Po roce 2017, kdy se město vzdalo provozu tří kotelen kvůli zastaralé technologii, svěřilo město jejich provoz moravské firmě. Tato firma již o rok dříve získala do správy kotelnu na sídlišti 1. máje. Kotelny byly modernizovány a začaly v nich být používány dřevní pelety. V posledních letech však vzrostly ceny pelet natolik, že provoz pod dřívějšími podmínkami byl ztrátový. Město si proto nechalo zpracovat právní posudek a dohodlo se na odkupu zařízení.

Bývalý starosta Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici) připomíná, že odkup byl dobře připraven. „Novému vedení jsme připravili vše tak, že stačilo převzít. Mohu to přirovnat k přihrávce na prázdnou bránu,“ řekl Michalec.

Firma Centep, která zajišťuje distribuci tepla, po krizi s peletami dodávala palivo pro topení. Město však muselo firmu vyplatit i z jejich investic, protože původní smlouva měla platit do roku 2027. „Úvěr, který měl končit příští rok, doplatíme z kupní ceny,“ potvrdil jednatel firmy Luděk Koch.

Otázkou zůstává cena transakce. I když radnice podepsala smlouvu na 4,8 milionu korun bez DPH, Koch požaduje revizi, protože výše určená znaleckým posudkem není podle něj přesná. „Posudky nebyly kompletní, chyběly důležité položky jako například základová deska,“ upozornil Koch.

Radnice souhlasí s revizí a je připravena cenu doplatit, ale zároveň nevylučuje i snížení. Současná opozice naopak transakci považuje za nesrozumitelnou a složitou. „Smlouva je psána nejasně a přiděluje víc peněz, než je nutné. Také se do toho zaplete nákup nových kotlů, což vše ještě více komplikuje,“ uvádí Michalec.

Štěpán vysvětlil, že nákup bylo třeba urychlit kvůli změně jednatele společnosti Centep. Nové vedení města se okamžitě začalo zabývat nejen jednatelem, ale i otázkou odkupu a financování těchto zařízení. „Snažili jsme se stihnout termín odkupu do 31. května, aby město převzalo zařízení,“ uvedl Štěpán.

Kotelna na dřevní štěpku, která nečelila tak výraznému růstu cen a výpadkům, zůstane do roku 2026 v provozu firmy Ekoenergy Moravia. Díky změnám poklesne cena tepla z kotelen KB 1-3 z dosavadních 1 700 korun za gigajoule na 1 400 korun. Město rovněž pořídí nový kotel do kotelny KB 2, aby zvýšilo množství dodávaného tepla, čímž se pokryjí potřeby například škol a dalších budov.