BRNĚNSKO

Magistrát Brna znovu otevřel podchod po požáru

Magistrát Brna splnil slib a znovu otevřel podchod pod hlavním nádražím, který byl poškozen požárem. Pracovníci odstranili stánky s oblečením a město dokončilo opravy. Náklady dosáhly pěti milionů korun, část pokrylo město. Podchod je pro občany a cestující opět přístupný.


Magistrát dodržel své sliby a nyní je podchod opět přístupný veřejnosti. 'Schválený harmonogram počítal s otevřením této částečně požárem poškozené části podchodu k 1. srpnu,' uvedl Jan Klištiniec, provozní ředitel městské společnosti Brněnské komunikace, jež má podchod ve správě.

Pracovníci této firmy odstranili poslední zbývající stánky, které v podchodu provozovaly různé prodejce, zejména s oblečením. Město se již dlouhodobě snažilo tyto stánky odstranit, dokonce kvůli tomu vedlo soudy. Nyní jsou stánky pryč a s nimi i prodejci.

Město Brno na sociální síti Twitter informovalo: 'Ode dnešního dne je opět možné projít podchodem pod hlavním nádražím a obchodním centrem Letmo. Práce po nedávném požáru byly dokončeny a znovu tudy můžete bezpečně projít.'

Pro občany Brna i další cestující to znamená komfortnější průchod přes frekventovaný prostor před hlavním nádražím a zkratku mezi obchodními domy, zejména OC Letmo a Vaňkovkou, případně Tesco u nádraží. Náklady na opravu vyšly Brněnské komunikace na pět milionů korun. 'Zaplaceno to bude z Fondu krytí škod, deset procent uhradí město,' informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Podchod byl uzavřený od 11. května, kdy v něm brzy ráno vypukl požár. Plameny zasáhly tři stánky a celý prostor byl zakouřený. Požár způsobil zejména poškození elektroinstalace, což znemožnilo podchod po dva týdny využívat. Hasiči určili jako příčinu technickou závadu elektrospotřebiče. V druhé polovině května se sice otevřela větší část podchodu, ale přístup do OC Letmo zůstal dosud uzavřen.