PRAHA

Ledové osvěžení pro zvířata ve vedrech v zoo Praha

Zoo Praha během letních měsíců zajišťuje dovoz ledu pro zvířata díky společnosti Bidfood. Led nejen ochlazuje, ale i obohacuje život zvířat. Během horkých dnů zoo sleduje teploty, aby zajistila dostatečné zásoby ledu. Na sociálních sítích sdílí aktuální informace a ukazuje, jak si zvířata led užívají.


Letos již podruhé zajišťuje společnost Bidfood během letních měsíců dovoz ledu do pražské zoo. „Vyzkoušeli jsme to už loni a letos nám Bidfood zajistil o prázdninách dovoz desetkrát po deseti tunách ledu,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. To, že zoo poskytuje led zvířatům, však neznamená jen úlevu v horkých dnech. „Nejde jen o ochlazení, ale i o obohacení života zvířat,“ dodává Bobek. Denní potřeba zvířat na led je obrovská a deset tun ledů vydrží většinou celý den.

Kritérium pro další dodávku ledu je, že teploty musí přesáhnout 30 stupňů Celsia. „Organizačně se s dodavatelem domlouváme dva nebo tři dny předem. Nemám zprávy o jiné zoo, která by to dělala v takovém rozsahu, jako my,“ doplňuje Bobek.

Na sociálních sítích informuje zoo o aktuálním stavu. Lidé mohou sledovat, jak si zvířata ledovou „hostinu“ užívají. „Zoo Praha je dnes nejchladnějším místem v České republice. A takhle si ho užívá nestor kea,“ píše Bobek na svém Twitteru.

Z ledu mají největší radost sloni, nestoři a medvědi. Nestoři kea Judy a Rudy spolu s jejich mladými kolem ledu zvědavě poskakovali a zobáky přehazovali kousky ledu. „Potřebují prozkoumávat a jsou velmi inteligentní. Na Novém Zélandu jsou známí tím, že demolují auta. Tady je nyní led novou formou zábavy,“ popisuje Bobek.

Lední medvědi Gregor a Aleut byli zpočátku opatrní, ale záhy ochutnali a po deseti minutách v ledě již váleli sudy. „Lední medvědi žijí na severu a nikdy se nesetkají s takovými teplotami. Výběh je nevhodně orientovaný na jihovýchod a velmi se ohřívá, proto plánujeme novou Arktidu. Do té doby jim chceme co nejvíce ulevit,“ dodává Bobek. Pražská zoo má dlouhou historii s chovem ledních medvědů, včetně úspěšných odchovů v roce 1942 a 1947.

Mapa míst, kde návštěvníci najdou led během letních měsíců, je k dispozici na webu zoo. „Lidé si často neuvědomují, jak jsou medvědi spjati s českou a pražskou historií. Chov ledních medvědů je v tuzemských podmínkách snesitelný, protože se zde narodili v zoologických zahradách a jsou na to zvyklí.“ říká mluvčí zoo Filip Mašek.

Některá zvířata, jako sloni, led po chvíli nabírají do chobotů a vzájemně si ho předávají. Oproti tomu ve výběhu takinů a zubrů zůstává led téměř nedotčen. “Velmi si tropické počasí užívají větší želvy, surikaty, lemurové a velká kopytníků jako žirafy či zebry,“ dodává Mašek.

V některých výbězích jsou také mlhátka, například u sobů nebo tučňáků. Zoo poskytuje zvířatům stinné vnitřní prostory, kde se mohou schovat před sluncem. „Návštěvníky ochlazujeme zmrzlinou a mlhátky u různých expozic a vnitřních pavilonů,“ uzavírá Mašek.