VYSOČINA

Kraj Vysočina začal modernizaci silnice za 171 milionů!

Kraj Vysočina zahájil v dubnu rekonstrukci silnice II/360 kvůli významným konstrukčním problémům. Modernizace zahrnuje šířkovou úpravu na 9,5 metru, výměnu propustků a odvodňovacích systémů a modernizaci bezpečnostního zařízení.


V dubnu letošního roku byly zahájeny stavební práce na silnici II/360, která vykazovala významné konstrukční problémy vyžadující kompletní výměnu vozovkového souvrství. Podle vyjádření náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy, Miroslava Houšky, bylo nezbytné zvýšit únosnost a bezpečnost této přetížené komunikace. Součástí modernizace byla také šířková úprava silnice na normovou kategorii S 9,5 metru, což odpovídá důležitosti a frekventovanosti této silnice.

Rekonstrukce zahrnula také související objekty podél trasy. Byly vyměněny propustky a modernizováno bezpečnostní zařízení včetně svodidel, sloupků a dopravního značení. Důkladná obnova odvodňovacích systémů přispěla k celkovému zlepšení stavu vozovky, což výrazně zvýší bezpečnost a plynulost dopravy na tomto úseku. Podle Houšky byla nezbytná modernizace klíčová pro odstranění zcela nevyhovujícího stavu vozovky.

Ihned po dokončení první etapy se začne s druhou etapou, která zahrnuje úsek od křižovatky silnic II/360 s II/390 směrem na Nárameč až po začátek obchvatu Trnavy u rybníků Velký a Malý Bor. Tento úsek měří celkem 1,1 km. Druhá etapa obsahuje také výstavbu vážní zóny v blízkosti rybníka Březina. Toto zázemí bude sloužit ke kontrole nákladní dopravy a přispěje k bezpečnosti na silnicích.

V důsledku stavebních prací bude tento úsek zcela uzavřen od 1. srpna do 31. října tohoto roku, kdy se předpokládá jeho zprovoznění. Úplná uzavírka je nezbytná pro rychlou a bezpečnou realizaci prací. Řidiči by měli být připraveni na dopravní omezení a plánovat alternativní trasy.

Celková délka modernizované silnice II/360 činí téměř 2,4 km. Kraj Vysočina na tento projekt vyčlenil ze svého rozpočtu 171 milionů korun, přičemž většina nákladů bude pokryta dotací z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci projektu II/360 Trnava – Rudíkov, 1. etapa.

Projekt přinese výrazné zlepšení infrastrukturní vybavenosti regionu a zvýší bezpečnost pro všechny účastníky silničního provozu. O dalším postupu prací bude informovat Radek Žižka z Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina.