PLZEŇSKO

Kachňata spadla do kanálu, už plavou na Berounce

O zvířatech spadlých do kanálu hodně vědí i lidé od Městské policie Plzeň. Odchytová skupina zvířecím záchranářům nejen pomáhá s převozem pacientů z katastrálního území města Plzně, ale kolikrát i řeší jednotlivé případy přímo v terénu.


Výjimkou nebyla ani samice s devíti mláďaty, u které zasahovali strážníci tento týden v úterý 9. 7. 2024. Samice, která vyseděla devět vajec poměrně daleko od vody někde mezi domy ve Skvrňanech, se s malinkými mláďaty vydala k nejbližší vodní hladině, přičemž část mláďat jí cestou spadla do kanálu a nemohla se dostat ven.

"Dvojice strážníků (kolegové Mirka a Jarda z odchytové skupiny Městské policie Plzeň) pak velice správně a pohotově nejdříve odchytila samici a pak mláďata z kanálu a kolem. Bohužel jedno mládě zmizelo v odbočovacím potrubí kanálové šachty, a tak si na místo museli strážníci vyžádat technickou podporou profesionálních hasičů a lidi z vodárny. Všichni pak společně z kanálu i poslední mládě vyprostili, a tak samici s devíti mláďaty po okroužkování vypustili na ř. Berounku v Plzni Doubravce u kostela sv. Jiří," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň s tím, že šlo o perfektní akci a celkově výbornou spolupráci s Městskou policií Plzeň při záchraně a pomoci volně žijícím druhům zvířat.

foto: desop