Staří strážci chuti v plzeňském pivovaru Pilsner Urquell, včetně nejstaršího z nich, Jaroslava Placatky, dohlížejí na neměnnou kvalitu slavného ležáku. Degustační komise se pravidelně schází, aby hodnotila aktuální várky a zajišťovala tradici a kvalitu piva.
Staří strážci chuti už desítky let střeží neměnnou kvalitu slavného plzeňského piva Pilsner Urquell. Nejstarší z nich, Jaroslav Placatka, nastoupil do Prazdroje krátce po druhé světové válce a v pivovaru pracoval až do roku 1993, kdy odešel do důchodu jako vedoucí spilky. Posledních dvacet let je jedním z dvaceti členů tzv. „starých sládků“, degustační komise, která v plzeňském pivovaru pravidelně kontroluje a hlídá chuť slavného ležáku.
Složení a činnost degustační komise
Aktuálně je průměrný věk degustační komise 77 let. Tvoří ji nejen bývalí sládci, ale i zástupci dalších pivovarských profesí, například experti z laboratoře, sklepmistři nebo bývalí vedoucí spilek či sladovny. Mnozí z nich strávili v Plzeňském Prazdroji celý profesní život, někdy více než 40 nebo dokonce 50 let. V týmu odborníků jsou také dvě ženy, Marie Stuchlová a Hana Plecerová, které v minulosti vedly laboratoře pivovaru.
Degustační komise se zhruba každé dva měsíce schází. Na svých setkáních vždy hodnotí aktuální várku Pilsner Urquell. Z jejich degustační zprávy vzniká krátká zpráva, kterou pak Václav Berka předává současným sládkům pivovaru. Staří sládci tvoří jeden z prvků vícestupňového ověřování neměnné chuti plzeňského ležáku.
„Na kvalitu piva během výroby dnes dohlíží řada moderních technologií, ať už na sladovně, varně nebo v laboratořích pivovaru. Než pivo opustí brány pivovaru a zamíří ke spotřebiteli, projde více než dvěma stovkami různých měření a testů. Přesto všechno jsou i dnes nepostradatelní lidé a jejich smysly,“ říká Václav Šimek, manažer plzeňského pivovaru.
Kvalitu piva v pivovaru kontroluje kromě „starých sládků“ na denní bázi ještě degustační komise, která hodnotí všechny nově stočené várky. Ivana Sýkorová, specialistka kvality Plzeňského Prazdroje, která má pravidelné degustace na starosti, uvádí: „Každý všední den se v naší degustační místnosti schází více než desítka odborných degustatorů z řad našich současných zaměstnanců. Někdy degustují i více vzorků, podle toho, jaký je zrovna plán stáčení. Každé pivo má stanovený svůj chuťový profil. Naši degustátoři kontrolují, že stočená várka chuťovému profilu piva přesně odpovídá a že je v bezvadném stavu. Teprve poté může vyjet za zákazníky.“
Tradice v historických sklepích
Část várky piva Pilsner Urquell navíc plzeňský pivovar nechává kvasit a zrát v tradičních dřevěných kádích a sudech v historických sklepích. Sládci pak chuť tohoto piva pravidelně porovnávají s pivem uvařeným moderními technologiemi. „Nežijeme v 19. století, kdy vznikl plzeňský ležák. Svět kolem nás se změnil, stejně jako technologie, které nám pomáhají pivo vařit. Usnadňují nám práci a pomáhají nám hlídat jeho kvalitu. Na nás ale je, aby se nezměnila jeho chuť. A k tomu potřebujeme znalosti současných sládků, ale i zkušenosti těch bývalých,“ dodává Václav Berka.
Zapojení starých sládků a dalších pivovarských odborníků tak znamená nejen předávání cenných zkušeností mezi generacemi, ale zaručuje i neměnnou chuť piva. I když tito „strážci chuti“ v pivovaru už nepracují a užívají si zasloužený odpočinek, pivu pořád dokonale rozumějí a pomáhají Prazdroji hlídat kvalitu jeho ležáku.
Zdroj: REGIONPLZEN.CZ


