LIBERECKO

Jablonec zpřísňuje žebrání: Zákaz na náměstích a v parcích

Město Jablonec nad Nisou zpřísnilo pravidla pro žebrání na veřejných místech novou vyhláškou, která zakazuje žebrání na klíčových lokalitách jako náměstí, parky a zastávky MHD. Cílem je udržet veřejný pořádek a zlepšit komfort. Další navrhované lokality mohou vést k rozšíření vyhlášky. Město je jediným v kraji s tímto přístupem.


Jablonec nad Nisou, významné město v Libereckém kraji, zpřísnilo pravidla pro žebrání na veřejných místech přijetím nové obecně závazné vyhlášky. Tento krok má přispět k udržení veřejného pořádku a zvýšení komfortu obyvatel i návštěvníků města.

Podle nové vyhlášky je na seznamu míst, kde je žebrání zakázáno, řada klíčových lokalit, jako jsou náměstí, ulice, parky, tržiště, a prostor před obchodními centry. Nově byl zákaz rozšířen i na zastávky městské hromadné dopravy. Výjimkou zůstávají železniční stanice, které spadají pod jiný právní režim podle drážního zákona.

Diskuse v zastupitelstvu před schválením vyhlášky byla živá. Zastupitelé se snažili identifikovat další problémové lokality, kde by bylo možné podobné opatření aplikovat. Primátor Miloš Vele (ODS) vyzval zastupitele, aby mu své návrhy zaslali, což by v budoucnu mohlo vést k další novelizaci vyhlášky a rozšíření seznamu míst. Není vyloučeno, že obdobná pravidla budou použita i pro konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích.

Debata o tom, co vše se považuje za žebrání, zůstává mezi obyvateli živá. Město Jablonec nad Nisou drží výjimečné postavení v rámci kraje, protože je jediným větším městem v regionu, které tento postup zavedlo. Řešení problému s žebráním se tak stává nejen otázkou pořádku, ale také sociálního a ekonomického zdraví města.