PRAHA

IT výpadek ochromil letiště, lékárny a nemocnice

IT výpadek způsobil zpoždění a zrušení letů na pražském letišti. Problémy postihly i lékárny BENU a pojišťovnu Allianz, které musely dočasně uzavřít provoz. Výpadek zasáhl rovněž kulturní akce a nemocnice.


Celosvětové softwarové selhání, které zasáhlo mnoho odvětví, postihlo také pražské letiště. V důsledku toho se zpozdily odlety a některé lety byly zrušeny. Náhradní systém se na letišti podařilo nainstalovat před jedenáctou hodinou, čímž se situace postupně zlepšila. V odpoledních hodinách se společnost BENU vyjádřila, že většina jejich lékáren musela být dočasně uzavřena.

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková oznámila, že informace o zrušených letech jsou dostupné na jejich webových stránkách. Podle dostupných informací se večer situace zklidnila, i když některé lety do Paříže, Istanbulu a Amsterdamu byly zrušeny. Zrušen byl i páteční odlet společnosti Delta Air Lines do New Yorku.

Kdo měl zamířit například do Španělska, mohl očekávat zpoždění až tři hodiny. Let do Bruselu měl zpoždění okolo jedné až dvou hodin. Ještě večer nebylo jasné, zda budou cestující čelit stejným problémům i v sobotu, přičemž situace na letištích v Amsterdamu nebo Madridu by mohla ovlivnit také pražské letiště.

Problémy, které zasáhly pražské letiště, způsobily, že dopravci museli odbavovat cestující alternativními metodami, což vedlo ke zpožděním. Kolem 20:00 letiště uvedlo na sociální síti X, že odbavovací systém postupně nabíhá a některé společnosti již fungují normálně.

Výpadek systému používaného leteckými dopravci, jako jsou Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air, zasáhl provoz letiště Praha nejvíce.

Obtíže z důvodů IT výpadku byly hlášeny nejenom v Česku. Například na letišti Berlín-Braniborsko nemohly od rána startovat ani přistávat žádné lety. Problémy se dotkly i dalších letišť a aerolinek v mnoha zemích světa, což mělo dopad na různé sektory služeb a průmyslu.

Ministr vnitra Vít Rakušan informoval, že celosvětový výpadek cloudových služeb Microsoft Azure v Česku ovlivnil zatím jen pražské letiště. Nicméně, Rokycanská nemocnice oznámila, že ráno došlo k krátkému výpadku a muselo být omezeno poskytování ambulantní péče.

Společnost BENU ČR odpoledne uvedla, že většina jejich lékáren je dočasně uzavřena, a že systém eReceptu je nefunkční. Do večera se podařilo obnovit provoz ve většině lékáren s víkendovým režimem, stejně jako fungování elektronického obchodu a rezervací receptů.

Pojišťovna Allianz informovala o nefunkčnosti svého telefonního centra a webových služeb. K večeru byly systémy po osmi hodinách výpadku znovu operační. Generali Česká pojišťovna oznámila nedostupnost on-line služeb a omezený provoz své klientské linky. Po 17. hodině začaly fungovat webové stránky v omezeném režimu.

Výpadek měl rovněž dopad na kulturní akce, jako například festival Colours of Ostrava. Íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza nemohla z důvodu zrušeného letu vystoupit, její koncert byl přesunut na sobotu. Páteční koncert hlavní hvězdy Lennyho Kravitze však nebyl ohrožen.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost oznámil, že mapuje dopady chybné aktualizace a je v kontaktu s kritickými institucemi. Šéf úřadu Lukáš Kintr upozornil, že problém není relevantní pro domácnosti, ale pro firemní síťová řešení.

Microsoft ujistil, že pracuje na opravě a dostupnost služeb se postupně zlepšuje. Podle odborníků byl důvodem výpadku chybná aktualizace softwaru společnosti CrowdStrike, nasazeného na operačním systému Windows od Microsoftu.

Kintr varoval, že v příštích dnech mohou útočníci zneužít situaci k podvodným nabídkám na 'záchranu' před chybou. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša potvrdil, že výpadek neovlivnil bankovní systémy v České republice.