BRNĚNSKO

Hřiště v Břeclavi znovu otevřené. Nebezpečné branky byly odstraněny

Po tragické události na fotbalovém hřišti v Břeclavi, kde mladého talentovaného chlapce usmrtila padající branka, se hřiště opět otevřelo pro sportovce a děti. Nezabezpečené branky byly odstraněny a proběhly kontroly všech hřišť ve městě.


Plot kolem hřiště je stále vyzdoben fotografiemi mladého talentovaného fotbalisty, květinami a plyšáky. Před jedním ze vstupů hoří svíčky jako připomínka toho, co se zde stalo. Fotbalové hřiště je však znovu přístupné dětem a dalším sportovcům. 'Smrtící branky zmizely,' uvedl policejní mluvčí Bohumil Maláček. Zatímco ta branka, která na chlapce spadla, byla odvezena kriminalisty na expertizu, druhá je nyní z preventivních důvodů uložena ve skladu města.

Kriminalisté nadále vyšetřují případ a zásadní roli budou hrát výsledky odborných posudků. 'Nelze očekávat výsledek během krátké doby,' dodal Maláček. Břeclavská radnice kvůli stále probíhajícímu vyšetřování nechce poskytovat více informací.

Jen krátce po tragédii město oznámilo, že nechá zkontrolovat všechna hřiště ve městě. Po rychlé kontrole ihned po události byla tato úloha svěřena najaté externí firmě, která nyní provádí každoroční revize sportovišť. 'Revizní zprávy jsme již obdrželi a neobsahují žádné zásadní výhrady, které by znemožňovaly bezpečný provoz,' uvedla mluvčí radnice Ivana Solčanská pro iDNES.cz.

Historické zprávy opakovaly, že stav i ukotvení branek je bezpečné. Minimálně na hřišti v sídlišti Na Valtické, kde k tragédii došlo, však byla situace jiná. 'Odkdy byly ukotvené?' divila se jedna z místních žen na tvrzení města po květnové tragédii. Podle ní a dalších obyvatel se radnice o sportoviště příliš nestará.

Při prvním náhledu na situaci po smrti nadaného chlapce se radnice rozhodla znemožnit používání fotbalových branek na hřišti Na Pastvisku ve Staré Břeclavi. Nyní řeší nákup nových branek, které budou bezpečné i vhodné pro sportovce. Zatím však není jasné, kdy se oprav a dodání chybějícího vybavení dočká i hřiště v sídlišti Na Valtické. Děti zde musí zatím používat malé oranžové kužely jako provizorní náhradu za tyčky fotbalové brány.