VYSOČINA

Gabriela Beňačková se loučí s kariérou na festivalu Petera Dvorského

Festival nabídne tři velké open-air koncerty v zámecké zahradě, včetně vystoupení Gabriely Beňačkové a houslového virtuosa Jaroslava Svěceného.


Agentura, která v minulých letech organizovala hudební festival v Jaroměřicích nad Rokytnou, se letos rozhodla ukončit spolupráci vlastním rozhodnutím. Novým ředitelem festivalu se stal známý moravský tenorista Jakub Pustina. Tento krok byl učiněn s cílem posunout festival do nové éry a oslovit širší a mladší publikum. 'Chceme, aby se festival posunul do 21. století a přiblížil se tak i nové a mladší generaci. Věřím, že jdeme správným směrem, protože zájem o festival je obrovský a některé programy máme již vyprodané,' uvedl Pustina.

Festival na své tradiční jaroměřické scéně nabídne tři velké open-air koncerty v unikátním prostředí zámecké zahrady. V sobotu odstartuje program zahajovací koncert legendární sopranistky Gabriely Beňačkové, která se letos loučí se svou písňovou kariérou. Bude to tedy jedna z posledních příležitostí slyšet její výjimečný soprán. Na jevišti ji budou doprovázet tenorista Miroslav Dvorský a basista Josef Škarka, a společně zazní nejslavnější árie a dueta z oper Rusalka a Prodaná nevěsta.

Výběr z programu:

3. srpna, 20:30 - zámecká zahrada Jaroměřice nad Rokytnou: Nejznámější árie a dueta z oper Rusalka a Prodaná nevěsta v podání sopranistky Gabriely Beňačkové, kterým budou sekundovat Miroslav Dvorský a Josef Škarka.

6. srpna, 19:00 - chrám svaté Markéty Jaroměřice nad Rokytnou: Galakoncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Vystoupí se skladbami českých i světových skladatelů a představí kolekci nejlepších houslových klenotů italské, francouzské, německé a české školy. Bude možné slyšet i proslulé nástroje z Cremony, Benátek a Paříže.

Ve čtvrtek 8. srpna pak návštěvníky čeká koncert nejslavnějších filmových melodií a den nato bude hudební festival vrcholit přehledem světové operety.

Kromě tradičních koncertů v zahradě zámku mohou posluchači navštívit i vystoupení na jiných místech v regionu. Například Bizetovu operu Carmen v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, a to v neděli 4. srpna. Hledající zájemci o hudbu se mohou těšit na den poté, kdy v Santiniho kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou zazní hudba ze světa Santiniho.

V úterý 6. srpna se opět vrátíme do Jaroměřic s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným, který zahraje na slavných „stradivárkách“, jak naznačil Jakub Pustina. Ve středu pak na zámku ve Valči vystoupí Peter Dvorský, jenž za orchestrálního doprovodu představí ty nejlepší mladé zpěváky současnosti.

Další novinkou je, že prezident festivalu Peter Dvorský bude osobně přítomen na všech festivalových koncertech, což nabízí návštěvníkům možnost osobního setkání,' doplnil Pustina.