PRAHA

Česká pošta prodala nemovitosti za půl miliardy, ale platí statisíce za údržbu

Česká pošta prodala nepotřebné nemovitosti za půl miliardy korun, ale stále vynakládá statisíce korun ročně na údržbu uzavřených poboček. Sídlo v Praze není prodáno kvůli nákladům na energie. Pošta nabízí dalších 33 poboček, z nichž 11 bylo prodáno.


Česká pošta prodala v prvních šesti měsících letošního roku nepotřebné nemovitosti za téměř půl miliardy korun. Stále však vynakládá statisíce korun ročně na údržbu a energie uzavřených poboček, které zatím nenašly kupce. Kvůli úsporám podnik uzavřel před více než rokem tři stovky pracovišť po celé České republice, ale zájem o tyto prostory očekával větší.

Hlavní sídlo v Jindřišské ulici v Praze se Česká pošta pokoušela prodat dvakrát. Náklady na energie a údržbu dosahují čtyřiceti milionů korun ročně. Přes elektronickou aukci byla vyvolávací cena více než jeden a půl miliardy korun, ale žádný zájemce se nenašel. Prodej zůstává ve hře, i když budova nadále funguje.

„Existuje více variant, jak s budovou naložit, od jejího dalšího využívání až po najmutí leasingového agenta, který by pomohl s prodejem,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokračující snaha o prodej zrušených poboček

Pošta momentálně nabízí na prodej třiatřicet zrušených poboček po celé republice. Ceny se pohybují od jednotek po desítky milionů korun. Zatím se podařilo najít kupce na jedenáct poboček. Jednou z takových úspěšných transakcí byl prodej nemovitosti v Českých Budějovicích za třicet osm milionů korun, kterou koupilo město. Budova bude zatím využívána jako poštovní archiv, další využití se plánuje za zhruba dva roky.

„V současnosti tady nemáme žádné úložné prostory pro kola. Plánujeme však vytvořit zabezpečenou úschovnu blízko nádraží,“ uvedl náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš (ODS). Další dvě nemovitosti v Českých Budějovicích zatím neprozradily zájemce.

Prodej dalšího nepotřebného majetku

Kromě uzavřených poboček Česká pošta prodává i další nepotřebné budovy. V loňském roce prodala pětačtyřicet nemovitostí za šest set devadesát milionů korun. Letos, jen za prvních šest měsíců, už výnos z prodeje bezmála dosáhl půl miliardy.

Budoucnost Balíkovny

V budoucnu Česká pošta počítá vedle odprodeje nemovitostí také s možnou nabídkou části podniku zaměřeného na balíkové služby. Komerční Balíkovna by se měla od státního podniku oddělit během příštího roku.

„Začátkem srpna vypíšeme výběrové řízení na poradce, který nám pomůže s aspekty ekonomické a právní transakce Balíkovny. Jednou z možností je prodej jejího plného podílu. Očekáváme, že celý proces zabere do dvanácti měsíců od výběru poradce,“ dodal mluvčí.

Generální ředitel pošty Miroslav Štěpán uvedl, že očekávaný výnos z prodeje Balíkovny nebude překračovat čtyři miliardy korun, může být však i mnohem nižší. Výnosy budou použity na modernizaci sítě poboček a financování transformačního procesu.