VYSOČINA

Bystřická střední škola bojuje s časem kvůli výměně okenního těsnění

Bystřická střední škola čekala dlouhé měsíce na dodávku bílého těsnění do oken. Nyní, s prázdninami na konci, se dělníci snaží vyměnit těsnění včas, aby stihli dokončit práci před návratem studentů.


Budova Agro-technické střední školy v Bystřici je považována za jedno z vrcholných děl moderní architektury. Navzdory tomu, že byla postavena na začátku šedesátých let, stále slouží jako místo pro výuku studentů. Ačkoliv původní budova dosud slouží svému účelu, stovka velkých železných oken již dávno nesplňuje požadavky na tepelnou izolaci a plánuje se jejich výměna za moderní varianty.

Tento architektonický skvost musí čelit nevyhnutelným procesům stárnutí a adaptace. Současná okna, která neizolují dostatečně, negativně ovlivňují energetickou účinnost budovy. Proto se rozhodlo, že stará železná okna budou nahrazena novějšími, lépe izolačními modely. Tento krok je více než nutný nejen pro pohodlí studentů a učitelů, ale také z ekologického hlediska.

Proces výměny oken však čelí nečekaným komplikacím. Dělníci, kteří mají na starost tuto náročnou úlohu, musí pracovat ve zrychleném tempu. Navíc dlouhé měsíce nemohli získat potřebné bílé těsnění, které by splňovalo estetické i funkční požadavky pro nová okna. Tento nedostatek významně prodloužil dobu realizace prací a zkomplikoval celkový proces.

Škola však nezůstává nečinná a intenzivně spolupracuje s dodavateli, aby mohly být práce dokončeny co nejdříve. Ředitel školy vyjádřil naději, že nová okna přinesou nejen zvýšený komfort, ale také snížení energetických nákladů, což je v dnešní době prioritou pro mnohé veřejné instituce.

Jakmile budou okna vyměněna, škola plánuje i další inovace, které budou reflektovat jak potřeby moderního vzdělávání, tak zachování estetické hodnoty budovy. Budova Agro-technické střední školy tak nadále zůstane zářným příkladem toho, jak lze inovovat při zachování historického odkazu.