PARDUBICKO

Brutální vražda na Svitavsku: 26 a 18 let vězení pro mučitele

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek vynesl rozsudek ve vyšetřovaném případu vraždy, která se udála v létě 2022 na Svitavsku. Dva obžalovaní byli odsouzeni k dlouholetým trestům odnětí svobody. Pavel Jireček, hlavní viník, dostal trest ve výši 26 let, zatímco Alexandr Golubničenko byl odsouzen na 18 let.

Podle soudního spisu dvojice mužů nejprve donutila oběť nasednout do auta a poté ji odvlekla do sklepa, kde ji po několik hodin mučila. Následně tělo převezli do dalšího domu, kde ho údajně několik dnů týrali, dokud oběť nezemřela po podání léku zapřičiňujícího bezvědomí.

Obžalovaní oba trpí disociální poruchou osobnosti, což podle soudních znalců téměř vylučuje možnost jejich resocializace. Tresty, které jim byly uloženy, odrážejí závažnost a brutalitu jejich činů. Jireček se dle státní zástupkyně podílel na hlavní části týrání, což vedlo k jeho vyššímu trestu.

Vyšetřování ukázalo, že vražda byla pečlivě plánovaná a měla být pomstou za údajnou krádež drog a dalšího majetku zavražděného. Zločin se stal ještě hororovým poté, co pachatelé rozhodli tělo oběti vařit v kovovém sudu a spalovat kosti, čímž se snažili zahladit všechny stopy.

Soud již v minulosti několikrát vyzval, aby byla přijata přísná opatření ohledně takto brutálních a plánovaných činů. Tento případ posiluje argumenty zastánců tvrdších trestů pro pachatele násilných trestných činů.

Rozsudek nad Jirečkem a Golubničenkoem je považován za jeden z přísnějších v posledních letech v regionu. Událost zasáhla nejen rodinu oběti, ale i širokou veřejnost, která žádá, aby bylo učiněno vše pro prevenci podobně brutálních činů v budoucnosti.