ZLÍNSKO

Bolesti chodidel a kolen při běhu

Běh je pro nás přirozený pohyb, který by měl být i zdravý. Ovšem ne vždy to platí stoprocentně. Pojďme se podívat, proč nás někdy mohou bolet paty, chodidla, kolena, kyčle a záda, a jak s tím lze efektivně pracovat.


Technika běhu

Přiznejme si to, ideální běžeckou techniku má málokdo z nás. I když víme, že správný dopad by měl být cca na střed chodidla, tedy těsně za střed našeho těžiště, bohužel větší část dopadu často nakonec probíhá přes patu, která není tak efektivní pro tlumení nárazů, jako podélná a příčná klenba, které jsou k tomu předurčeny. Přitom při dopadu na naše chodidla může při běhu působit až trojnásobek naší hmotnosti. Pokud vážíte 70 kg, při dopadu působí síla podobná zatížení 200 kg. A přitom styčná plocha je velmi malá.

Image title

Důležité je proto soustředit se na techniku běhu a posouvat ji správným směrem, tím se omezí možné bolesti. Dalším souběžným a elektivním pomocníkem jsou sportovní ortopedicky tvarované vložky do bot, které roznesou zatížení na větší plochu chodidel, tím se omezí přetížení paty a předonoží. Některé vložky do bot na běhání mají i účinnější tlumení pod patou, což taky značně pomůže chránit celý pohybový aparát.
Dalším efektem podpory podélné klenby je přesnější osové vedení kroku při běhu, čímž nedochází k nadměrným výkyvům v oblasti kotníku (zejména směrem dovnitř – pronace) a fáze mezi dopadem a odrazem je rychlejší a účinnější.

Nadměrná pronace, bolesti nejen chodidel, ale i kolen, kyčlí, zad…

Podívejme se případ, kdy je i málo zatížené chodidlo (při stoji na obou nohou) již v pronaci, tedy s kotníky směřujícími dovnitř. Takové chodidlo má při dopadu velmi výrazný pohyb dovnitř, tedy nadměrnou pronaci, která je nežádoucí. Aby bylo jasno, i u zdravého chodidla při každém dopadu dochází k přirozené pronaci, při které příčná a podélná klenba pomáhají tlumit dopad a pak „zamykají“ chodidlo pro dynamický odraz. Ovšem v popisovaném případu je tento pohyb nadměrný. Navíc u chodidla s nadměrnou pronací bývá častěji propadlá i podélná klenba, z čehož vyplývá, že přirozený proces tlumení a odrazu nefunguje tak efektivně. Tyto nedokonalosti se od chodidel přes kotníky, kolena a kyčle mohou promítnout až do zad, což je z dlouhodobého hlediska velmi nebezpečné.

Image title

Je tedy vhodné řešit vzniklý ortopedický problém a posilovat klenbu (rehabilitace, cvičení, vhodné využití bosé chůze na členitém podkladu apod.), a souběžně stabilizovat chodidlo vhodnou anatomickou běžeckou vložkou, který srovná osové postavení dolních končetin, zlepší tlumení, vedení kroku a omezí bolesti v oblasti klenby, kotníků, kolen, kyčlí a potažmo i zad. Vložky do běžeckých bot doporučujeme jak začínajícím běžcům, aby si nadměrnou zátěží nepřivodili problémy, tak zkušeným běžcům pro účinné objemové tréninky s rychlejší fází regenerace. Skvělo rovnováhu mezi stabilitou a tlumením nabízí vložky 3Feet Run Protect francouzského výrobce Sidas.

Dobré ponožky na běh = méně puchýřů

Image title

Ještě krátce zmíníme velmi důležitou, ale někdy opomíjenou součást běžecké výbavy. Dobré běžecké ponožky velmi přesně sedí na chodidle a mají spíše tenký až velmi tenký úplet, který je doplněn o velkou dávku elastanu. Takové ponožky jsou skvěle prodyšné a dobře sedí na chodidle, tak se místo s případným nadměrným třením posouvá dál od pokožky, až mezi botu a ponožku. Kromě lepšího sportovního výkonu se omezuje i vnik případných puchýřů. Kvalitní běžecké ponožky jsou sice dražší, ale investice se zpravidla vrátí nejen na komfortu, ale i na delší životnosti a tvarové stálosti ponožek. Doporučit můžeme v Evropě vyrobené funkční ponožky Sidas, které využívají i top závodníci v trailovém běhu jako je Jon Albon nebo Jim Walmsley.

Zdroj textu a fotografií: Inzerent.