OSTRAVSKO

Bezúročné půjčky pro zaměstnance Liberty Ostrava

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica oznámil, že každé čtvrteční zasedání rady kraje bude věnováno schvalování jednotlivých žádostí o bezúročné půjčky. Záměrem je, aby žadatelé mohli mít peníze na účtech již v pondělí následujícího týdne. Tímto krokem by měly finanční prostředky pomoci zaměstnancům Liberty Ostrava překlenout období, než obdrží podporu ze státu.

Lidé si mohou stáhnout potřebné formuláře z webových stránek, a pomoci jim při tom mohou i personalisté společnosti Liberty. Celkem má kraj připraveno pro každého žádajícího 25 tisíc korun, přičemž celkově může být uvolněno až 125 milionů korun.

Každý, kdo byl k 31. květnu zaměstnancem Liberty Ostrava a zároveň obyvatelem kraje, může požádat o bezúročnou půjčku. K žádosti je potřeba přiložit doklad o zaměstnání a místě bydliště. Kraji se zatím hlásí stovky zájemců. Od zahájení provozu poradenské linky na konci týdne kontaktovalo linku několik desítek lidí.

Podle ministra práce Mariana Jurečky stát hledá cesty, jak by mohl nadále vyplácet mzdy zaměstnancům déle než tři měsíce, aby jim tím zajistil setrvání v podniku. Zaznamenal zájem dvou potenciálních investorů o podnik a nevyloučil možnost dalších zájemců. Od pondělí mohou zaměstnanci Liberty v prostorách školícího střediska, ale i na úřadech práce, žádat o vyplacení mezd, které jim firma dosud nevyplatila.

Zástupci krajských úřadů a úřadu práce spolupracují, aby situaci zvládli. Předák hutí Petr Slanina pochválil pracovníky úřadu práce za jejich efektivní práci a zdůraznil nutnost udržet zaměstnance v firmě, aby nebyli nuceni hledat pomoc u lichvářů.

Petr Slanina vyzval zaměstnance, aby nepodávali hromadné výpovědi, protože probíhá krizové řešení a zaměstnavatel je bude potřebovat. V současnosti funguje částečně valcovna, zinkovna a středojemná valcovna, přičemž zaměstnanci jsou vyzýváni, aby vydrželi a hledali alternativní pracovní náplni spíše jako dočasná řešení.

Liberty Ostrava dluží více než pět miliard korun, přičemž největšími věřiteli jsou společnost Tameh a státní pojišťovna EGAP. Podle odborníků je možné, že peníze, které byly Ostravě slíbeny, už nikdy nedorazí. Zbyněk Stanjura předběžně informoval o zájemcích o podnik, avšak jména zatím neupřesnil.

Zástupci Liberty tvrdí, že znovuotevření hutí je možné, ačkoliv podle odborníků rychlé uvedení pece do provozu nemusí být tak jednoduché. Pec byla odstavená déle než půl roku, což není dobré pro její stav. Dodává se také, že k provozování pece bude potřeba dodávky koksu, kterého se současné vedení Liberty vzdalo.