ÚSTECKO

Barevný region v Ústí: Oslava harmonického soužití kultur

Devátý ročník festivalu Barevný region v Ústí nad Labem, zaměřený na harmonické soužití kultur, se konal v Městských sadech. Festival byl součástí Barevné planety a nabídl rozmanitý program i národní speciality.


Devátý ročník festivalu Barevný region, zaměřený na podporu harmonického soužití kultur a národů žijících v Ústeckém kraji, se konal v nádherných Městských sadech v Ústí nad Labem. Tento ročník byl opět součástí širšího multietnického festivalu Barevná planeta.

Akci uspořádal Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje, který se dlouhodobě snaží o integraci menšin do většinové společnosti. Předsedkyně výboru, Karolína Žákovská, při zahájení vyjádřila svou radost nad účastí: „Ve světě plném napětí je pro nás velmi důležité, že se můžeme společně sejít a sdílet to nejlepší, co naše kultury nabízejí.“

Mezi významnými hosty byli hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a jeho náměstek pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák. Hejtman Jan Schiller uvedl: „Je skvělé vidět, že se do Městských sadů dnes sjel téměř celý svět, aby se podělil o svou kulturu a tradice.“

Návštěvníci festivalu si mohli užít rozmanitý kulturní program a ochutnávky národních specialit. Své tradiční zvyky a kuchyni zde prezentovali zástupci kultur Vietnamu, Bulharska, Polska, Maďarska a Ukrajiny. Festivalu se rovněž zúčastnili představitelé židovské a romské komunity.

Podporu akci přišli vyjádřit také velvyslanci Bulharska, Malajsie, Vietnamu a Ukrajiny. Přítomen byl i zástupce Lisztova institutu. Speciální zmínku si zaslouží vystoupení různých tanečních a pěveckých souborů, které představily tradiční umění svých zemí.

Hejtman Schiller osobně ochutnal několik národních specialit, včetně jídel africké kuchyně, kterou si velmi pochvaloval. Mezi oblíbené atrakce patřila také ochutnávka pokrmů prezentovaných z různých světových kuchyní.

Festival zakončil regionální soubor Błędowice, který přinesl místní kultuře nezapomenutelný zážitek. Organizátoři si kladou za cíl pokračovat v tradici Barevného regionu a příští rok nabídnout návštěvníkům ještě atraktivnější program.

Akce jako Barevný region hrají klíčovou roli v podpoře mezikulturního dialogu a tolerance, což je v dnešní rozjitřené době více než potřebné.