KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Počet nádob na tříděný odpad se razantně zvýší (TV Západ)

V ulicích Sokolova přibylo více nádob na tříděný odpad. Dřívější velkoobjemové kontejnery byly totiž nahrazeny větším počtem menších nádob. Rozmístění nových barevně odlišných kontejnerů souvisí s tím, že od července začaly sběr tříděného odpadu zajišťovat Městské technické služby SOTES.


„Takže můžeme říci, že firma, která to dělala před firmou SOTES, řekněme nejmenovaná firma, svoji práci odváděla velmi dobře, ale její filozofie byla - velké nádoby. A město Sokolov přišlo s filozofií jinou - více malých nádob,“ uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Dosavadních sto velkoobjemových nádob typu iglú tak nahradilo 300 klasických jedenácti set litrových kontejnerů, přičemž celkový objem zůstal zachován. 

„Co to znamená? Máme podstatně více tříděného odpadu, než bylo v minulosti,“ okomentoval stav místostarosta. 

Nový systém se teď bude ještě nějakou dobu dolaďovat.

„Teď mapujeme terén, to znamená tam, kde zjišťujeme, že nádoby nestačí, přidáme nádoby. A počítáme, že samozřejmě chceme, aby těchto nádob bylo dostatek. A pokud lidi začnou více třídit a budeme přidávat další nádoby,“ slíbil Dvořák.

Návratnost prvotních investic přitom bude trvat minimálně několik let.

„V současné době to zisk nepřináší. Můžeme říci to je služba občanům, je to služba ekologii. Ale bereme, že do budoucnosti se nám v podstatě každý rok bude zdražovat poplatek na ukládání odpadu na skládkách. A lapidárně řečeno to, co vytřídíme nejde na skládku, takže na tomto budeme vydělávat,“ nastínil budoucnost místostarosta Jaromír Dvořák. 

Nákup nových kontejnerů přišel technické služby zhruba na dva miliony korun. Již loni byl navíc přikoupen další vůz na svoz odpadu.