KARLOVARSKO

2004 – Region: Hejtman jednal s řediteli Úřadů práce o absolventech (TV Západ)

Ti, co sledují naše internetové stránky, vědí, že jsme pro Vás do dnešních zpráv připravili obsáhlejší reportáž o zaměstnávání absolventů středních škol v našem kraji. Na toto téma také s řediteli všech tří Úřadů práce v Karlovarském kraji hovořil hejtman Josef Pavel.


Střední školy v kraji letos opustilo téměř čtyři tisíce absolventů. Na úřadech práce se ale zatím zaregistrovali spíše pouze jednotlivci. A ani v září, kdy je situace tradičně nejhorší, se žádný masivní nápor neočekává. 

„Zajímá mě jako zřizovatele těchto středních škol, jestli produkujeme takové profese, které nenajdou uplatnění na trhu práce, anebo naopak. To znamená, že chceme vyladit a sladit naše střední školství s potřebami trhu práce v Karlovarském kraji,“ přiblížil hejtman Josef Pavel. 

Největší poptávka je přitom v současné době po absolventech škol strojního zaměření. 

„Pak mezi ty kritické patří u učebních oborů hlavně obor automechanik a potom také obor, který spadá do sféry služeb kuchař číšník. To jsou dvě hlavní skupiny, kde ty problémy jsou. U oborů, kde absolventi získali maturitu, tak tam je to hlavně obor veřejnosprávní činnost a zčásti, a to už se hodně lepší oproti minulým letům, je to obor obchodní akademie, popsal vedoucí oddělení poradenství Úřadu práce Sokolov Jaroslav Januš.

Zájem zaměstnavatelů o čerstvé absolventy škol se rok od roku zvyšuje, což podle odborníků souvisí například s tím, že stále lépe ovládají práci na počítači nebo cizí jazyky. 

„Obecně platí, tak jako v celé republice i u nás to, že čím má člověk vyšší stupeň vzdělání, tím má menší problémy v práci nalézt. Pro informaci, padesát pět procent evidovaných uchazečů o zaměstnání má maximálně základní vzdělání. Druhou největší skupinou jsou vyučenci a absolutně žádné problémy nemáme s vysokoškoláky,“ shrnul strukturu žadatelů Januš. 

Hejtman se při pracovní schůzce s řediteli úřadů práce zajímal také o aktuální informace o stavu nezaměstnanosti. Zatímco na území bývalého okresu Cheb je v současné době bez práce necelých 9 % lidí, na Sokolovsku se již míra nezaměstnanosti přiblížila 13,5 procentům.

„Samozřejmě velice nás trápí míra nezaměstnanosti, která je vyšší než 10 %,“ potvrdil hejtman. 

Z jednání dále vyplynulo, že nedávný vstup České republiky do Evropské unie neměl na situaci v zaměstnanosti v kraji příliš velký vliv. Určité negativní dopady se projevily pouze v okrese Cheb.

„Zde bych řekl, že jsou určité specifické problémy Chebska v tom, že došlo k propouštění v několika vlnách celníků a speditérů. A tady vidím ty hlavní problémy Chebska,“ vyjmenoval ředitel Úřadu práce Cheb Jaroslav Bíba. 

Naopak velice zajímavou předběžnou nabídku dostal chebský úřad od svých kolegů z Innsbrucku. Rakouská spolková země Tyrolsko má zájem o větší počet sezónních pracovníků v pohostinství, kteří by od listopadu do dubna pomohli zvládnout nápor návštěvníků zdejších hor. Zájmy hlavně o kuchaře, číšníky a pomocný personál s dobrou znalostí německého jazyka.

„Náš region si vybrali proto, protože máme zde spoustu lidí, kteří v pohostinství pracují, umí dobře německy a je to pro ně atraktivní,“ komentovala nabídku tisková mluvčí chebského úřadu práce Marie Sýsová. 

Podrobnější informace týkající se například požadovaného počtu pracovníků budou známy až koncem září, kdy budou zástupci tyrolského úřadu práce jednat v Karlových Varech.