KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Na Loretě proběhla zádušní mše za A. Harta (TV Západ)

V poutním kostele Maria Loreto ve Starém Hrozňatově se v úterý 21. září uskutečnila zádušní mše za zdejšího rodáka Antona Harta, který zemřel v noci na středu 15. září ve věku 90 let v nedalekém Waldsassenu.


„Bože, dovoláváme se tvého slitování a prosíme tě za našeho bratra Antona, kterého zde na zemi pravá víra spojovala se zástupy věřících. Uveď ho tam, kde je pokoj a světlo a přijmi ho do společnosti svých svatých,“ požádal farář.

O záchranu hrozňatovské Lorety se přitom Anton Hart zasloužil rozhodující měrou. Rekonstrukce tohoto zdevastovaného poutního místa je dílem nadace, kterou založil a do které sám podstatným způsobem finančně přispíval. 

Letos v červnu mu proto chebská radnice při příležitosti devadesátých narozenin odhalila na Loretě pamětní desku s poděkováním. Již v roce 2002 mu bylo navíc uděleno čestné občanství města Chebu. Za svůj přínos k obnově česko-německých vztahů a za zásluhy na záchraně zmíněné památky obdržel i řadu dalších ocenění, například Spolkový kříž, Cenu Evropy, Cenu Euroregionu Egrensis nebo Záslužný kříž prvního stupně, který mu před sedmi lety udělil tehdejší německý prezident Roman Herzog. 

Anton Hart se narodil v roce 1914 v Hrozňatově u Chebu. Po druhé světové válce byl odsunut a usadil se v nedalekém Waldsassenu. Tady, podobně jako předtím jeho rodina v Čechách, vedl cihelnu a později také schirdingskou keramičku.