KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Město hledá využití pro areál bývalého pivovaru (TV Západ)

Zchátralý areál bývalého pivovaru, později velkoskladu v chebské Šlikově ulici, bude možná srovnán se zemí. Městu Cheb se už několik let nedaří najít vhodného nájemce. Radnice přitom areál ležící přímo v centru již jednou prodala, a to zhruba před deseti lety.


„Ten nabyvatel ale nezaplatil celou kupní cenu. On tam provozoval nějaké velkoobchodní aktivity, pokud si vzpomínám. Potom město uplatnilo svůj nárok na to, aby příslušná částka byla doplacena. Když nebyla doplacena, tak žádalo o vrácení toho areálu a nakonec mu bylo soudem vyhověno,“ popsal situaci místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

V posledních letech byl areál opakovaně nabízen k pronajmutí. Žádný ze zájemců ale nesplnil představy města o účelu využití.

„Zpravidla se jednalo o nějaké aktivity, které by s sebou přinášely velké dopravní zatížení, a pro to nebylo v Radě pochopení,“ prozradil místostarosta. 

Radnice se proto nyní rozhodla vzít osud areálu do svých rukou. Hlavním důvodem je jeho velmi špatný technický stav.

„Navíc nejsme schopni ho ani dobře ochránit, takže se tam dostávají cizí osoby. Už tam dokonce i hořelo v tom objektu a hrozí tam nebezpečí, že se některé části zřítí, mohlo by to i někoho poranit. Takže to řešení je třeba hledat rychle,“ varoval Vanoušek. 

Jako nejreálnější se zatím jeví návrh, aby se zdevastované nadzemní části budov zdemolovaly a zachovány zůstaly pouze sklepy, které jsou v dobrém stavu.

„Udělala by se tam nějaká parková úprava, případně s parkovištěm pro nějaký omezený počet automobilů asi tak do třiceti aut,“ nastínil místostarosta Pavel Vanoušek. 

Město ale očekává, že se objeví i další návrhy, jak opuštěný areál využít. Teprve pak by mělo padnout definitivní rozhodnutí.