ZLÍNSKO

Zlínsko zpevňuje bezpečnost v Baťově mrakodrapu

Zlínský kraj posílí bezpečnost ve svém sídle, Baťově mrakodrapu, po dvou střeleckých incidentech. Bude instalovat bezpečnostní rámy a zlepší kamerový systém. Příchozí budou procházet jedním vchodem, bezpečnostní hlídky budou posíleny. Zaměstnanci pravidelně absolvují bezpečnostní školení.


Zlínský krajský úřad se rozhodl posílit bezpečnostní opatření ve svém sídle, ikonickém Baťově mrakodrapu. Budova, která je významným místem nejen pro úředníky, ale i pro veřejnost, zažila v posledních dvou letech dva incidenty se střelbou.

První případ se stal před dvěma lety, kdy mladý muž zastřelil svou bývalou přítelkyni a následně se pokusil o sebevraždu. Před několika dny si zde pak muž sám vzal život, aniž by zranil někoho dalšího.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš uvedl, že cílem instalace bezpečnostních rámů je zajistit větší bezpečnost jak zaměstnancům, tak návštěvníkům budovy. 'Odsouhlasili jsme návrh připravit budovu na umístění bezpečnostních rámů, aby bylo možné zamezit pohybu osob se zbraní,' uvedl Holiš.

Nově budou příchozí do budovy procházet jedním vchodem z ulice J. A. Bati, kde jsou umístěny turnikety s čipovou kartou nebo recepce pro návštěvníky. Zároveň byla posílena bezpečnostní hlídka a obnovuje se kamerový systém, který zajistí automatickou detekci událostí a vysokou kvalitu videozáznamů.

Bezpečnostní odborníci nyní pracují na návrhu, kde budou bezpečnostní rámy umístěny a kolik personálu bude potřeba k jejich obsluze. Úřad si po neštěstí v roce 2022 nechal zpracovat bezpečnostní audit, který vedl k zavedení dalších opatření, jako jsou uzamčené vstupní dveře na jednotlivá pracoviště a instalace ohlašovacích zařízení a kamerového systému.

Ředitelka krajského úřadu Jitka Hlavačková dodala, že zaměstnanci pravidelně absolvují školení zaměřená na problematiku bezpečnosti a útoku aktivního střelce. Kvůli tomu, že v budově sídlí i finanční úřad a kavárna pro veřejnost, který má terasu s výhledem na město, není možné objekt zcela uzavřít lidem.

Bezpečnostní opatření ve Zlínském krajském úřadu tak mají za cíl zvýšit ochranu všech osob, které tuto historickou a architektonicky významnou budovu navštěvují.