PLZEŇSKO

Závod iXS Downhill Cupu na Špičáku vyhráli Češka Košárová a Němec Abbou

Na start nedělních finálových jízd se po sobotní kvalifikaci postavilo 247 bikerů z 21 zemí světa.


Vítězi elitních kategorií mužů a žen se ve čtvrtém závodě šestidílné série iXS Downhill Cupu na šumavském Špičáku stali v čase 3: 17:468 Jannik Abbou (Německo) a 3: 49:525 Sabina Košárová (Česko). 

Další místa na stupních vítězů obsadili v Elite žen druhá Emma Bindhammerová (Rakousko, + 3:941) a Lea Stornebelová (Německo,+28:704). Elite mužů bylo ryze německou záležitostí: 2. Elias Heil (+0,417) a 3. Nils Klasen (+1,565). Nejlepší z Čechů Daniel Fabok byl 12. (+7:685). 

Mezinárodní závody v downhillu se do největšího horského areálu v Plzeňském kraji – Ski&Bike Špičák, znovu vrátily po třech letech. Z dalších českých jezdců či jezdkyň dosáhli na umístění do pátého místa v celkem 14 kategoriích, v nichž se na Špičáku soutěžilo, ještě instruktorka bikeové školy Gravity Academy ve Ski&Bike Špičák Jana Richterová (4., Elite žen). Matyáš Povolný (4., Pro U17/ s licencí) a Petr Novotný (3., Open Masters 2/ ročník narození 1979 a starší/bez licence). Kompletní výsledková listina je k nahlédnutí zde: (RL_FN_DHC_Spicak_2024.pdf (racement.com)

Po sobotní slunečně kvalifikaci, kde skončily naděje několika desítek účastníků třídenního závodu na druhé kolo, nastoupilo na start nedělního deštivého finále 247 bikerů a bikerek z 21 zemí světa. Horní část 1750 metrů dlouhé trati Struggle byla po prudkém nočním ochlazení zahalena v mlze a povrch pak hodně náročný. I proto ti nejlepší atakovali při sjezdu s převýšením 320 metrů z vrcholu Špičáku časy okolo tří minut dvaceti sekund, oproti magické hranici tří minut, která bývá v ohrožení, když je slunečno a trať suchá.  

Okolo trati, především u několika skoků, a v prostoru cíle, sledovalo atraktivní cyklistickou podívanou dohromady po oba soutěžní dny (slunečně sobota, popršená neděle) cca 1000 diváků. Vstupné se neplatilo. Na „prize money“ se celkem rozdělilo 2000 Eur.   

Špičácký podnik letos spadal do II. kategorie UCI – Mezinárodní cyklisté unie, a mohli zde tak v premiéře startovat i jezdci bez licence. Předchozích 10 ročníků ve sjezdu, které se na Špičáku do roku 2021 jelo (jako iXS European Downhill Cup), patřilo pouze jezdcům s licencí.    

Program víkendových závodů byl následující - v pátek 5.7. dopoledne prohlídka trati pro jezdce, následovaly odpolední tréninkové jízdy. V sobotu 6.7. tréninkové jízdy a od 13,30 hodin se konala kvalifikace. V neděli 7. července odstartovaly finálové jízdy v 11,30 hodin a v cca 14,30 projel cílem poslední biker.   

Série iXS Downhill Cupu zamíří nyní ze Špičáku v půli srpna do německého Ilmenau a vyvrcholí šestým dílem ve Švýcarsku (Bellwald) na začátku října. Právě Bellwald a Špičák jsou jedinými dvěma zahraničními areály, kde se tyto závody jedou, zbylé čtyři pořádají německá horská střediska. Absolutní převahu mezi startujícími má sousední Německo, neboť tato downhill série se dlouhá léta předtím jezdila jako Německý pohár.