VYSOČINA

Zájem o padaná jablka roste: Zpracovatelské firmy navyšují výkupní ceny kvůli slabší úrodě

Kvůli nižší úrodě jablek v Evropě zvýšily zpracovatelské firmy výkupní ceny padaných jablek, což přináší přivýdělek pro mnoho lidí na Vysočině. Za několik hodin sběru mohou nyní vydělat slušnou částku, protože výkupní cena dosahuje až 3,50 Kč za kilogram.


Zatímco v mnoha sousedních zemích způsobil mráz značné škody na úrodě, v Česku se tuto neobvyklou situaci podařilo nejen zvládnout, ale také z ní výrazně profitovat.

Sběr a výkup padaných jablek začal v letošním roce v neobvykle rané fázi, již ke konci srpna, což je o několik týdnů dříve než v předchozích letech. Zahraniční zpracovatelské firmy rychle reagovaly na pokles produkce jablek v jiných regionech a zareagovaly navýšením ceny za kilogram, čímž povzbudily české dodavatele k rychlejšímu sběru.

Jedním z míst, kde dochází k výkupu těchto jablek, je autoservis v Havlíčkově Brodě. Tento neobvyklý sběrný bod dokáže denně vykoupit až desítky tun padaných jablek, přičemž zájem ze strany producentů i zapojených zemědělců stále roste. „Není zatím jasné, jak dlouho výkupní sezóna potrvá. Celková délka závisí na potřebách jednotlivých zpracovatelských společností,“ uvádí jednatel autoservisu Petr Průša.

Výkup tradičně trvá několik týdnů, ale letos díky lepší úrodě a spolupráci s mezinárodními zpracovateli očekávají v Havlíčkově Brodě další prodloužení tohoto období. Překvapivě velká úroda a vysoký zájem o padaná jablka tak přinášejí vítanou ekonomickou injekci jak pro zemědělce, tak pro zpracovatelský průmysl.

V regionu, kde se běžně kombinuje zemědělská produkce s jinými průmyslovými aktivitami, se letos podzim stává obdobím nečekaného ekonomického růstu. Tento úspěch podtrhuje, jak důležité je adaptovat se na proměnlivé klimatické podmínky a hledat nové cesty k využití unikátních lokálních příležitostí.