BUDĚJOVICKO

Za žhářství odsouzen na 9 let

Vladimír Kettner, který zapálil biofarmu u Lipna ze msty, dostal devítiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Soud potvrdil původní rozsudek a nařídil uhradit škodu přes 11 milionů korun. Kettner zapálil farmu kvůli výtkám ohledně pracovní morálky a alkoholu.


Vladimír Kettner, který úmyslně zapálil biofarmu u Lipna, si odpyká devítiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Pražský vrchní soud zamítl jeho odvolání a potvrdil původní rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích. Kettner se k zapálení farmy ze msty přiznal a uvedl, že tak učinil z důvodu výtek ohledně své pracovní morálky a pití alkoholu.

Podle rozsudku musí Kettner také uhradit škodu ve výši přesahující 11 milionů korun. Škoda zahrnuje náklady na opravu farmy, jejíž součástí je jatka, dojírna, stáje, sklady i ubytování. Požár způsobil značné škody na majetku zaměstnavatele Pavla Štěpánka, který farmu Slunečná u Želnavy buduje od roku 1995.

Předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek uvedl, že Kettner opakovaně páchá obdobné trestné činy, ačkoli byly dříve kvalifikovány jako méně závažné, jako je poškozování cizí věci. Soudce však zdůraznil, že v mnoha případech byl přítomen oheň a motiv pomsty.

Kettner se bránil proti zařazení do přísnějšího typu věznice. Tvrdil, že má minimální možnost pracovního zařazení v takovém typu zařízení a že by mohl alespoň částečně přispět k náhradě škody prostřednictvím práce. Rovněž vyjádřil obavy o svůj život a zdraví kvůli tomu, že by byl ve věznici s vrahy.

Soudní jednání upřesnilo, že farmu zapálil Kettner v létě loňského roku. Oheň se rozšířil na stodolu s uskladněnými balíky slámy a sena a zničil pracovní zázemí farmy, stroje a stáje pro zvířata. Hasiči zasahovali u farmy Slunečná večer 18. srpna 2023.

Kettner u soudu přiznal, že ohně založil záměrně v přístřešku u stodoly. Požár se rozšířil v blízkosti penzionu s ubytováním a restaurací. Kettner rovněž odmítl tvrzení bývalého zaměstnavatele, že jeho čin byl rasově motivovaný, a prohlásil, že svého jednání lituje.

Hodoušek dodal, že recidivista Kettner nesplňuje podmínky pro umístění do mírnějšího vězeňského režimu, jelikož ve věznici s ostrahou vykonal již několik trestů bez pozitivního vlivu na jeho chování.