VYSOČINA

Výtvarný festival v Telči: spojení tradice a digitálního umění

Výtvarníci budou ve městě UNESCO tvořit od 10. června do 13. července, zájemcům nabídnou expozici a otevřený ateliér. Na jejich pobyt naváže výstava v Hasičském domě s vernisáží 12. července 2024, která bude propojená s oblíbeným koncertem lektorů při letošní výroční Music Academy Telč. „Ve spolupráci s našimi příspěvkovými organizacemi v oblasti kultury pravidelně podporujeme kulturní kontakty s regionem Grand Est. Rezidence francouzských umělců se v Telči konají od roku 2019,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a cestovního ruchu Roman Fabeš.

Dvojice umělců se zaměřuje především na instalace, multidisciplinární a digitální tvorbu. Diplomovaná výtvarnice Véronique Durazzo vyučovala na Vyšší škole umění a designu v Remeši, vystavovala v tamních i pařížských galeriích a její díla visela také v německém Wiesbadenu. Několik let se vyučuje středoškoláky novým technologiím a videu. Zvukový designér a digitální umělec Didier Ducrocq se nejdříve věnoval hudbě a s řadou skupin vystupoval po celé Francii. V posledních deseti letech ho práce s videem přivedla k výtvarnému umění, zejména k videoinstalacím, kinetickým a zvukovým dílům. Uspořádal několik výstav v Paříži a je autorem workshopů digitální tvorby pro děti.

Na podzim loňského roku recipročně navštívil Remeš umělec z Bystřicka Pavel Kytner, kterého nominovala jihlavská Oblastní galerie Vysočiny.