BUDĚJOVICKO

Výstava Bytosti v Galerii Port 1560 prodloužena

Výstava Bytosti probíhá od 8. 6. do 20. 10. 2024 v galerii Port 1560, středa až neděle od 10:00 do 18:00. Vstupenky jsou k dispozici v Návštěvnickém centru nebo online za 190 Kč. Expozice zkoumá různé typy bytostí - od pohádkových až po každodenní, používá rozmanité techniky od tradičních po experimentální.


Pro velký úspěch prodlužujeme výstavu Bytosti, kterou Port 1560 připravil ve spolupráci se Sdružením českých umělců a grafiků Hollar.

Výstava byla zahájena 8. 6. 2024. Navštívit ji můžete v naší Galerii až do 20. 10. 2024 vždy od středy do neděle od 10:00 do 18:00.

Vstupenky lze zakoupit buď v našem Návštěvnickém centru či on-line. Základní vstupné je 190 Kč.

O výstavě Bytosti:

Od narození se věří, že nad námi stojí bytosti. Buď pohádkové sudičky nebo nebezpečné polednice a naštěstí i andělé strážní. Cestou dospívání potkáváme bytosti nejrůznějšího typu a charakteru, bytosti hodné nebo podlé, bytosti reálných i nereálných druhů, bytosti hrdinné i zbabělé, anebo oboje. Svět je přeplněn bytostmi mýtickými, jakož i vesmírnými. Také jsme obklopeni zdánlivě prostými bytostmi, které potkáváme denně na ulicích. Při bližším pohledu ale zjistíme, že se mnohdy pod slupkou obyčejnosti skrývá bytost překvapivě zajímavá.

Bytost je tvor nejednoznačný, lépe řečeno bytost je „cosi“ nejasného. Proto když se na spolkové půdě vyhlásilo téma projektu, tvůrci reagovali každý po svém a mnohdy velmi originálně. Mnozí se rozhodli donutit diváka, aby v jejich nekonkrétně ztvárněném díle pátral a sám si na první pohled bytost ne zcela zjevnou našel. Jiní přistoupili k tématu klasičtěji. A některým nestačil dvourozměrný tisk či kresba a rozhodli se vejít do třetího rozměru. Tak jako je široké ideové pojetí zadání – „Bytosti“, tak různorodá je forma zpracování. Od tradičních grafických postupů, jako jsou linoryt či litografie, po kresbu a experimentální techniky.