PRAHA

Victoria Palace - nová dominanta Kulaťáku s neoklasicistním nádechem

Na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích byla po 87 letech otevřena nová budova. Victoria Palace, s výraznou fasádou a neoklasicistním nádechem, nabízí 92 luxusních bytů a obchodní prostory v přízemí. Výstavba moderní budovy, která stála přibližně 850 milionů korun, využila materiál podobný tomu z římského Kolosea.


Architektonický návrh nové budovy na severním nároží Vítězného náměstí zpracovalo renomované studio Jakuba Ciglera. Výstavba na této proluce byla plánována více než patnáct let. Skupina Kaprain koupila tento projekt v roce 2016 a ve stejném roce přizvala jako partnera Pentu Real Estate.

Návrh budovy se snaží spojit současnou moderní architekturu s původními prvorepublikovými plány architekta Antonína Engela, který chtěl Vítěznému náměstí vdechnout palácový neoklasicistní ráz. Budova Victoria Palace svým tvarem a výškou respektuje kruhový charakter náměstí a okolní zástavbu. Fasáda je tvořena lamelami z hliníku a sklocementu, které stály celkem 150 milionů korun.

Vedle fasády budova nabízí ještě další vizuálně atraktivní prvek - vstupní lobby s osvětlením od společnosti Preciosa a obkladem z italského travertinu. Tento materiál byl oblíben již ve starověkém Římě a byl použit při stavbě ikonických staveb jako Koloseum, bazilika svatého Petra nebo Fontana di Trevi.

Podle architekta Zdeňka Lukeše je projekt ale poněkud ztracenou příležitostí. Před deseti lety vyhrál soutěž na tento pozemek návrh architekta Radana Hubičky, který však neprošel přes konzervativní památkáře. Lukeš konstatuje, že projekt Jakuba Ciglera opticky zvyšuje budovu, což zmenšuje harmonii s Engelovými stavbami, ačkoliv výška ve skutečnosti není vyšší.

Cena za metr čtvereční v nové budově dosahuje až 225 tisíc korun, což je výrazně nad průměrem pražských novostaveb i starších bytů. Všechny komerční prostory o rozloze 1 900 metrů čtverečních jsou již pronajaty.

Vítězné náměstí bylo koncipováno v roce 1925 Antonínem Engelem, ale jeho urbanistický koncept se nikdy nepodařilo dokončit. To by se mělo změnit právě díky dostavbě tzv. čtvrtého kvadrantu, který by měl zahrnovat byty, kanceláře, obchody, služby i restaurace. Autory vítězného návrhu jsou nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti. Penta Real Estate v této části plánuje další výstavbu.