PLZEŇSKO

Veletrh cestovního ruchu ITEP bude letos ve znamení aktivní dovolené

Také letos ožije hala TJ Lokomotiva Plzeň veletrhem cestovního ruchu ITEP, který každoročně připravuje Plzeňský kraj. Od čtvrtka 19. do soboty 21. září budou vystavovatelé z celé ČR představovat zajímavé tipy na dovolenou a výlety.


A to na kole, pěšky nebo třeba v roli vodáka. Pro školy a dětské návštěvníky bude připraven interaktivní výukový program, který je zavede do doby Karla IV. Připravena bude také speciální obrazová mapa Plzeňského kraje za dob Karla IV. 

Veletrh ITEP je jedním z největších mezinárodních veletrhů cestovního ruchu v České republice. Jeho letošní motto zní „Prima aktivní dovolená aneb relaxujte zdravě“. Na své si přijdou milovníci cestování a dovolených, cykloturistiky, ale i sportovní nadšenci a pohodoví výletníci, školy i nejmenší návštěvníci.

ITEP nabídne tradičně více než stovku atraktivních expozic, tipy na výlety, dovolené, turistické materiály. „Za návštěvu určitě stojí rozsáhlé expozice šumavského národního parku, Středního Slovenska, České Kanady, Lužických nebo Jizerských hor. Každý veletržní den pak přinese nabitý doprovodný program,“ přibližuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka. 

Zajímaví hosté veletrhu

ITEP bude prezentovat i současné cestovatelské trendy, nebudou chybět zajímaví hosté. Návštěvníci se mohou těšit například na Martina Úbla, který představí zbrusu nové díly z populárního dokumentárního seriálu Stezka Českem natáčeného v Plzeňském kraji. Tajemství pro úspěšné zdolání Mount Everestu prozradí horolezkyně Eva Perglerová, která slaví jeden horolezecký úspěch za druhým a na svém kontě má už také výstupy na všech sedm nejvyšších vrcholů jednotlivých kontinentů. Chybět nebude ani hlavní osobnost diváckého evergreenu Toulavá kamera - Iveta Toušlová. VIP hosty doplní další cestovatelé, ale také například sportovci a účastníci letošní letní olympiády v Paříži. 

Originální ceny pro návštěvníky

Návštěvníci si odnesou zajímavé ceny. „Po celou dobu veletrhu se bude moci každý vydat na oblíbenou soutěžní stezku, tentokráte pod názvem „Tour de ITEP“ a odnést si originální sportovní brýle z limitované edice nebo lákavé hlavní ceny,“ přibližuje dále Libor Picka. 

Studenti navštíví dobu Karla IV.

Díky úspěchu z loňského ročníku nepřijdou zkrátka ani letos školáci a studenti, kteří se díky interaktivnímu výukovému programu budou moci přenést do doby Karla IV. Nejen pro účely škol bude na místě k dispozici speciální obrazová mapa „Plzeňský kraj za Karla IV.“, která vznikla u příležitosti veletrhu. „Mapa vás přenese do Plzeňského kraje 14. století a napoví, jak mohly zdejší hrady vypadat nebo jaké v kraji panovaly majetkové poměry. Zachycuje také důležité komunikační trasy. Doplněna je souborem erbů šlechtických rodů a církevních řádů, jež v Karlově době působily. Mapa rovněž poslouží k plánování výletů po hradech a zříceninách v kraji,“ uvádí archeolog a autor mapy Filip Kasl. 

Ani letos nezapomíná Plzeňský kraj na rodiny s dětmi. Nebude chybět dětská zóna pro nejmenší návštěvníky, která nabídne hry a soutěže s animátory, divadlo, pohádky nebo kreativní a interaktivní dílny. 

ITEP řeší i téma overturismu

Na veletrhu cestovního ruchu ITEP se bude také řešit ožehavé téma overturismu, které trápí některé frekventované lokality Plzeňského kraje, především na území Národního parku Šumava. Návštěvníci se zde mj. seznámí s unikátní aplikací EPU, která s řešením overturismu pomáhá a hledá atraktivní trasy pro milovníky přírody. Během zhruba půl roku, kdy funguje, si průlomovou aplikaci stáhlo30 tisíc lidí. Ta svým uživatelům najde ten správný výlet do míst, kde si užijí unikátní přírodu, klidné prostředí a vyhnou se davům turistů a přeplněným parkovištím.

„V aplikaci je nyní již více než 330 výletů a nové trasy neustále přibývají. Výlety jsou plánovány do míst, kde vyšší návštěvnost nemá negativní vliv na okolní prostředí a aplikace tak vede uživatele k udržitelnému cestování s ohledem na ochranu přírody. Nově jsou také zajímavosti a vědomostní kvízy ke všem druhům rostlin a zvířat v aplikaci dostupné pro všechny, i bez objevení druhů na trasách. Více než 1200 zajímavostí a téměř 1000 kvízů vám tak umožní zábavnou formou nahlédnout do tajemných světů zvířat a rostlin kolem nás,“ uvádímanažer projektu Marek Mejstřík.

Overturismus trápí i některá místa Plzeňského kraje. Podle vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje Ilony Šnebergerové se Plzeňský kraj, destinační společnosti nebo Správa NPŠ snaží overturismu předcházet a turisty směřují na jiná krásná ale ještě ne zcela objevená místa. Příkladem je podle ní dálková pěší trasa Zlatá stezka, která je záměrně vedena v podhůří Šumavy. Problémy související s overturismem intenzivně vnímá i Jan Kroupar, vedoucí oddělení ochrany přírody Krajského úřadu Plzeňského kraje.„Bohužel, zájem turistů se často koncentruje na několik málo známých turisticky atraktivních míst. To vede k přetíženosti těchto cílů, mnohdy i k jejich poškozování nadměrným turismem. Přitom řada návštěvníků ani netuší, že často jen o kousek vedle je stejně krásné, mnohdy i krásnější místo, kam by se mohli vydat a užít si svůj volný čas mnohem klidněji,“popisuje Kroupar.

V Plzeňském kraji je podle něj typickým případem Šumava, respektive některé její části, jako například Železnorudsko, Modravsko či Prášilsko. „Bylo by tedy určitě velikým přínosem, a to jak pro návštěvníky, tak zejména pro přírodu, a někdy i pro místní obyvatele, které rovněž proudy návštěvníků netěší, kdybychom jim uměli nabídnout jiné atraktivní cíle. Mobilní aplikace, která se na usměrnění a rozptýlení návštěvníků po atraktivních cílech v regionu zaměřuje, je v dnešní digitální době určitě správným směrem a doufám, že splní očekávání a rozšíří se mezi co nejširší okruh uživatelů,“ přeje si Kroupar.

EPU učí turisty cestovat tak, aby se k přírodním lokalitám chovali šetrně, ochrana přírody je pro její tvůrce naprosto klíčová. Současně představuje vzácné nebo chráněné rostliny a živočichy, kteří se zde vyskytují. Do aplikace, která se stala nejstahovanější svého druhu, je nově možné také nahrávat své tipy na výlet.

Pro zajímavost - jako poslední byly do aplikace nahrané tři novinky, které v Plzeňském kraji doporučují odborníci na ochranu přírody Správy Národního parku Šumava. Právě tady návštěvníky čeká nádherná příroda a nebude je obtěžovat obrovské množství turistů.


Správa Národního parku Šumava doporučuje tyto výlety:

  1. Z Nýrska na hrad Pajrek

  2. Z Annína do šumavského Podlesí

  3. Za přírodními klenoty v okolí Strašína

Aplikace, která vznikala ve spolupráci s institucemi zaměřenými na ochranu přírody -například Agenturou ochrany přírody a krajiny nebo správami všech našich národních parků a organizacemi zřízených kvůli propagaci turistického ruchu či turismu, jakou je například CzechTourism, byla novinářům představena v červnu tohoto roku na šumavském Javorníku. Právě Javorník je na jedné z tras, které na základě konzultací se Správou šumavského parku doporučuje EPU.

„S letošní sezónou jsme velice spokojeni, vrátili jsme se napředcovidové období,“ říká Vladislava Blahoutová z javornického informačního střediska.

Vstup na veletrh je zdarma. 

Otevírací doba veletrhu:

Čtvrtek 19. 9. od 10:00–18:00

Pátek 20. 9. od 10:00–18:00

Sobota 21. 9. od 10:00–17:00