PLZEŇSKO

V soutěži Stavba roku Plzeňského kraje je nominováno 18 staveb

Odborná porota dnes oznámila nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2023. Z 18 nominovaných staveb bude vybírat ty, které si ze soutěže letos odnesou ocenění.


Zastoupeny jsou novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, dopravní a inženýrské stavby, průmyslové stavby i veřejná prostranství. Svého vítěze zvolí také široká veřejnost. Hlasuje se ode dneška až do 25. srpna na www.mapastavbyrokupk.cz.

Do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se v letošním ročníku přihlásilo celkem 34 staveb, které byly na území kraje dokončené nebo uvedené do provozu v roce 2023. Odborná porota všechny přihlášené stavby navštívila a na základě jejího hodnocení pak 18 z nich postoupilo mezi nominované. 

„Těší mne, že krajská soutěž Stavba roku opět zaujala a že díky účasti 34 přihlášených staveb mohla odborná porota připravit pestrý soubor nominací na letošní ocenění, pro něž nyní může hlasovat i veřejnost a vyjádřit tak svůj názor na stavby a architekturu, které vytvářejí prostor kolem nás,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a dodal: „Když jsem si prohlédl nominované stavby na získání ocenění, musím říci, že  jde v našem kraji  opravdu o široké spektrum architektonických ztvárnění a stylů. Věřím, že nejen mne zaujaly čisté elegantní linie objektů pro firemní účely, po soulad podoby budov s přírodou a  často i s využitím genia loci daného místa, kde jsou postaveny a plní tu svůj účel. Poutavá jsou i atypická řešení některých interiérů budov, sloužící pro byznys i bydlení... Jsem proto velmi zvědavý, která ze staveb hlasující nejvíce osloví a získá Cenu veřejnosti.“

V nominacích jsou nejpočetněji zastoupeny rekonstrukce, po nich novostavby, veřejná prostranství, dopravní a inženýrské stavby, průmyslové stavby a stavby pro bydlení. Nacházejí se na řadě míst Plzeňského kraje a sedm z nich v krajském městě Plzni. 

„Mám radost, že město Plzeň má v soutěži už tradičně silné zastoupení a pevně věřím, že jednotlivé stavby v našem katastru budou opět úspěšné. Děkuji všem, kteří se na jejich realizaci podíleli, protože nám pomáhají dělat Plzeň skvělým místem pro život,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Z nominací bude odborná porota volit díla, která si zaslouží titul Stavba roku Plzeňského kraje nebo některou z dalších cen. Udělovat se bude Cena hejtmana Plzeňského kraje, Cena primátora města Plzně nebo Cena Ministerstva průmyslu a obchodu. Rozhodovat o vítězi bude ale také široká veřejnost. Ode dneška jsou všechny nominované stavby k vidění na online Mapě Stavby roku Plzeňského kraje, kde také probíhá veřejné hlasování. Stavba s nejvyšším počtem hlasů získá Cenu veřejnosti.

„Jak jsem očekával, postoupil do finále tohoto ročníku také Zámek Týnec. Tento zrekonstruovaný klenot nedaleko Klatov je mým favoritem. Velmi rád se setkám s jeho soukromým investorem u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže. Kdo ví, možná mu budu moct předat Cenu veřejnosti? O tom mohou lidé rozhodnout hlasováním na www.mapastavbyrokupk.cz, ” uvedl Stephan Kronmüller, jednatel společnosti Eurosoftware, s.r.o., která je hlavním partnerem soutěže.

„Jsme potěšeni, že se mezi nominované stavby dostalo pět staveb, kde jsou keramické obklady RAKO hojně zastoupeny. Nové moderní stavby  jsou příkladem vhodné aplikace keramických obkladů, jejichž fyzikální a estetické vlastnosti autoři adekvátně využili v interiéru, z hlediska, funkčního, bezpečnostního i hygienického. Moderní keramické obklady dotváří atmosféru objektu, designovou i barevnou skladbou opticky vhodně sjednocují prostory. Soutěž představuje příkladnou spolupráci autora, investora i nás, výrobce keramických výrobků,“ konstatoval Petr Machoň, ředitel marketingu společnosti Lasselsberger, s.r.o., českého výrobce obkladů a dlažeb a partnera soutěže.

Soutěžní díla hodnotí šestičlenná odborná porota složená z architektů, projektantů a stavebních inženýrů. Letos v ní nově zasedá architektka Vladimíra Leníčková, zakladatelka architektonického studia Len-k architekti, místopředsedkyně Obce architektů, která se podílela mimo jiné na projektech pro mezinárodní hotelové řetězce, jako jsou Hilton nebo Madarin Oriental. Další člen poroty, plzeňský architekt Jiří Zábran byl za své projekty mnohokrát oceněný v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje a také v dalších soutěžích.

Výsledky soutěže Stavba rou Plzeňského kraje budou zveřejněny 12. září 2024. 

Podmínky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2023 a další informace jsou nadále k dispozici na www.stavbarokupk.cz.