OLOMOUCKO

V Olomouckém kraji evakuováno 2 000 osob, zasahuje armáda

Vytrvalé deště způsobily povodně v Olomouckém kraji, zejména na Přerovsku a Jesenicku. Hasiči evakuovali téměř 2 000 osob, zachránili 45 lidí včetně dětí. Některé oblasti jsou nedostupné, cesty podemleté. Voda odřízla Jeseník a narušila dopravu. Na místě zasahuje i armáda.


Vytrvalé silné deště celou noc nadále zhoršovaly situaci na řekách v Olomouckém kraji. Hasiči jsou v terénu na téměř dvou stovkách míst, zachránili téměř padesátku lidí včetně dětí a téměř dva tisíce jich evakuovali.

Na čtyřech místech dosahují řeky úrovně extrémní povodně, nejhorší situace je nyní na Přerovsku. Policie vyzvala, aby lidé nejezdili na Jesenicko. „Jesenicko je zcela nedostupné z důvodu neprůjezdnosti komunikací. Silnice jsou na mnoha místech podemleté, a proto žádáme všechny, aby neriskovali a do oblasti nejezdili. Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku,“ uvedla policie ráno na síti X.

Jeseník je v současnosti odříznutý od světa a armáda tam podle starostky Zdeňky Blišťanové vyšle vrtulník. „Silnice na Českou Ves je podemletá a pod vodou, silnice na Bělou pod Pradědem je také zaplavená tak, že nejde projet, a navíc ani nevíme, jestli není rovněž podemletá, takže varujeme všechny, kteří by se tam pokoušeli projet,“ shrnula.

Situace na řekách v Olomouckém kraji se v noci na neděli 15. září kvůli vytrvalým dešťům nadále zhoršovala. Mnoho obyvatel tak po rozednění čekal nepříjemný pohled. Třetího povodňového stupně dosáhly v regionu řeky a potoky na osmnácti místech. Na Zlatém potoku ve Zlatých Horách, Bělé v Mikulovicích, Branné v Jindřichově a Moravě v Raškově byl vyhlášen maximální stupeň extrémní povodně.

„V kraji zasahujeme nyní na 180 místech, zachraňujeme a evakuujeme obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Využíváme čluny, záchrany probíhají i pomocí cisteren. Zachránili jsme 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1 900 osob,“ shrnula ráno mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová.

Připravená místa pro nouzové ubytování využilo více než 300 lidí, během 24 hodin hasiči absolvovali již k tisíci zásahům. „Také se staráme o nejkritičtější místa na tocích a čistíme je. Zajišťujeme též průjezdnost komunikací, dopravní situace je na severu kraje velmi složitá, na mnoha místech jsou silnice podemleté, utržené či zaplavené, což nám komplikuje záchrany osob i přepravu materiálu,“ doplnila Balážová.

Hasiči rovněž odstraňují naplaveniny z koryt toků a stromy ze silnic, protože situaci začal komplikovat i silný vítr a v podmáčené půdě se lehce vyvracejí. Situace se podle mluvčí nyní dramatizuje i na Přerovsku, kde stoupá hladina Bečvy i jejích přítoků. Hasiči tam instalují čerpadla a čistí propustky i kanalizační vpusti.

„Situace je na více místech stejná, nebo horší než v roce 1997, ale díky lepší připravenosti a organizaci, jsou následky povodní méně nebo výrazně méně závažné než tenkrát,“ komentoval dění na Facebooku hejtman Josef Suchánek.

Ten také informoval, že na Jesenicku dnes nevyjedou žádné spoje hromadné dopravy. Na Šumpersku pak pouze tam, kam se v důsledku velké vody a uzavřených komunikací dostanou. Podrobné informace včetně případných omezení v rámci celého kraje lze najít na webu www.kidsok.cz.

Voda už v Bělé odřízla i hasičskou zbrojnici. „Pod vodou je řada domů. Máme několik úseků, kde je podemletá silnice a řada míst je pod vodou, takže silnice jsou ve velké části obce neprůjezdné. Nejhorší je, že už je zatopená i silnice k hasičské zbrojnici, kde je přes půl metru vody a nedá se vyjet s technikou, kterou bychom potřebovali jinde,“ popsal starosta Radomír Neugebauer.

Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci na neděli severní cíp Olomouckého kraje, voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry se hladina opět prudce zvedla, nařízena byla evakuace. V obci nefunguje elektřina ani pitná voda.

Ze zhruba 800 lidí, kterých se nebezpečí bezprostředně týká, neuposlechlo zhruba 30 procent. „Už jen monitorujeme situaci, evakuujeme, zachraňujeme lidi a čekáme na ráno,“ řekl ve dvě v noci starosta. Bělá dosáhla stupně extrémní povodně již v sobotu odpoledne.

„Jsme odříznuti od světa, protože není jiná příjezdová komunikace. Nedá se k nám dostat od Jeseníku ani z druhé strany, uzavřená je také vedlejší Písečná a Mikulovice. Evakuujeme další lidi, kterým voda již omílá baráky. Hladina se po nějaké stagnaci opět prudce zvedla, zatopila nám další místa. Nefunguje elektřina, nejde pitná voda, všechno je ztíženo špatnou viditelností,“ pokračoval Mudra.

„Evakuovali jsme lidi z míst, kde to bylo nezbytně nutné nebo z míst, kde jsme museli zavřít mosty a lokalita se tím uzavřela. Evakuovali jsme přes 500 lidí. Hodně odešlo k příbuzným, v evakuačním centru máme asi 50 lidí,“ doplnil. V obci od soboty rána pomáhá několik hasičských jednotek, o pomoc armády zatím místní nepožádali.

Podobná situace je také v sousední Písečné. „Obec je odříznuta, v centru není průjezdná křižovatka, takže přes Písečnou se nedá dostat do České Vsi od Mikulovic ani od Supíkovic a ani obráceně. Voda nám odnesla jeden most a lávku pro pěší v centru,“ řekl v půl třetí ráno starosta Jan Konečný.

Situace je vážná třeba i v obci Lipová – lázně sousedící s okresním městem Jeseník. Zaplaveny jsou mimo jiné tamní lázně. „Včera večer jsme evakuovali lidi z ohrožených objektů. Bylo to velmi náročné,“ sdělil šéf lázní Michal Dyntera. Vodě zatím odolává nedávno zrekonstruovaný Slezský dům, do řady lázeňských objektů už ale teče voda.

„I do budov ve stráni, které jsou částečně zahloubené, už teče. Byť jsou v zemi ochranné folie, tak se voda tlačí přes stěny, dokonce i mezi obklady v koupelnách,“ popsal Dyntera. Například jeden z místních obyvatelů Lubomír Žmolík má zatopenou zahradu i dům. „Voda se k nám valí od hřiště, které je zaplavené zase ze svahů. Zřejmě mi to zničí i fotovoltaickou elektrárnu, kterou mám v garáži. Bohužel je skoro nemožné dovolat se někam pro pomoc. Je to k zbláznění,“ vylíčil.