ÚSTECKO

Školní statek v Roudnici opět šampionem v pěstování chmele

Ústecký kraj se v roce 2024 znovu stal jedním z nejlepších pěstitelů jemně aromatického chmele díky Školnímu statku v Roudnici nad Labem. S průměrným výnosem 1,5 t/ha a obsahem alfa hořkých látek kolem 4 % převyšuje celorepublikový průměr.


Ústecký kraj se v roce 2024 opět stal díky svému Školnímu statku v Roudnici nad Labem jedním z nejlepších pěstitelů jemně aromatického chmele na světě. Navázal tak na předchozí roky, kdy se svými výsledky zařadil mezi špičkové pěstitele České republiky, a to jak výnosem sklizeného chmele na hektar, tak hlavně kvalitou (obsah alfa hořkých látek, barva, lesk a podíl příměsí cizích těles).

Školní statek nezapadá přímo do regionu Žatecko, zapsaného na seznam světového dědictví UNESCO, ale patří mezi pěstitele Žateckého poloraného červeňáku v oblasti Úštěcka. Produkce chmele Školního statku Roudnice nad Labem s výměrou chmelnic 18 ha při dobrém výnosovém roku stačí na výrobu až 200 milionů půllitrových piv. Žatecký poloraný červeňák je ceněn především pro své jemné aroma a nenahraditelnost při výrobě spodně kvašených ležáků plzeňského typu.

Školní statek se stal jednou z posledních institucí, která svoji chmelovou výrobu začleňuje do výuky v rámci individuální i blokové praxe žáků oboru vzdělání Agropodnikání naší VOŠ a SOŠ Roudnice nad Labem. Žáci mají v průběhu studia možnost zhlédnout agrotechniku, podílet se na ošetřování chmele, na jarních pracích v podobě navěšování či zapichování chmelovodičů a následně zavádět chmelové výhony, dále se účastnit sklizně chmele i podzimních prací na chmelnici v podobě údržby konstrukcí pro pěstování chmele či sázení chmelových kořenáčů. Nejinak tomu bylo v letošním měsíci srpnu, kdy se na sklizni chmele podíleli žáci VOŠ a SOŠ z Roudnice nad Labem oboru vzdělání Agropodnikání a Dopravní prostředky, ale také pedagogové odborných předmětů.

V současné době školní statek po sklizni obchoduje s chmelem jako se zemědělskou komoditou, ale byl by velice zajímavý počin rozšířit náplň Školního statku Roudnice nad Labem o zpracování chmele granulováním a získat tak nové odběratele v podobě regionálních minipivovarů, čímž by se zvýšil zisk z této produkce.

V letošním roce 2024 můžeme hovořit o velkém úspěchu při pěstování chmele, neboť máme průměrný výnos 1,5 t/ha a obsah alfa hořkých látek kolem 4 %. Odborníci z oboru oceňují především vynikající kvalitu a obsah alfa hořkých látek v jedné z dodávek, kde tato hodnota dosáhla hranice 6,18 %, což je v ČR vysoce nadstandardní hodnota kvality chmele. Celorepublikový odhad pro letošní rok je výnos 1 t/ha a obsah alfa hořkých kyselin 2,5 %.

Pokud porovnáme výsledky Školního statku Roudnice nad Labem s celorepublikovým průměrem v předchozím roce, můžeme říci, že patříme ke špičce v tomto oboru. V roce 2023 byl celorepublikový výnos Žateckého poloraného červeňáku 1,32 t/ha, zatímco na našem školním statku 1,89 t/ha, u alfa hořkých látek jsme si vedli také dobře, celorepublikový průměr 2,6 % jsme překonali o 1,4 % hodnotou 4 %, a to i přestože jsme měli třetinu plochy poškozenou kroupami.