ZLÍNSKO

Úroda ovoce ve Zlínsku zdecimována

Letošní úroda ovoce ve Zlínském kraji utrpěla škody kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám. Pouze třetina z více než stovky pálenic byla v provozu v září. Na Uherskohradišťsku je situace kritická, avšak například úroda švestek byla dobrá.


Ve znamení nepříznivých povětrnostních podmínek, letošní úroda ovoce ve Zlínském kraji zaznamenala značné škody. Z více než stovky pálenic, které se tradičně rozjedou během sezóny, byla v prvním týdnu září v provozu pouze třetina, což svědčí o slabé úrodě způsobené jarními mrazy.

Na Uherskohradišťsku se situace jeví jako zvláště kritická, protože pouze šest pálenic pálí alkohol v tradiční sezóně. Ačkoli mrazy poškodily část úrody, např. úroda švestek byla letos poměrně dobrá, což znamená, že některé pálenice mají aktuálně plné ruce práce a dokážou uspokojit poptávku po svých produktech.

Redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký navštívil s mikrofonem jednu z aktuálně otevřených pálenic v Uherském Ostrohu. Reportáž přinesla zajímavý pohled na to, jak se místní provozovatelé vyrovnávají s nepříznivými podmínkami a jak probíhá výroba alkoholu v omezených podmínkách.

Letos se tak ukazuje, že pružnost a odolnost pálenic je klíčová pro zachování této tradiční činnosti. Zatímco některé provozy musely zavřít kvůli nedostatku suroviny, jiné dokázaly využít dostupné množství ovoce a pokračují ve svém řemesle i přes těžkosti způsobené nepříznivým jarním počasím.

Bez ohledu na současné výzvy, zůstává vinařství a pálení alkoholu významným kulturním a ekonomickým odvětvím ve Zlínském kraji. Místní obyvatelé i návštěvníci se mohou těšit na tradiční produkty, které vznikají s velkou pečlivostí a láskou k řemeslu.