PLZEŇSKO

Umělecká akademie v kraji podpoří 16 prvních žáků

Rada kraje schválila poskytnutí účelových neinvestičních dotací a příspěvků v rámci programu „Podpora uměleckého vzdělávání mladých talentů“ vyhlášeného zcela nově v letošním roce.


A to v souvislosti s otevřením pilotního cyklu projektu ‚Umělecká akademie ZUŠ Plzeňského kraje‘ pro období školního roku 2024/2025. „Cílem tohoto programu je zvýšit úroveň umělecky nadaných dětí v rámci ZUŠ v celém kraji prostřednictvím poskytnut výuky nad rámec školních vzdělávacích programů,“ připomněl radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libor Picka.

O zařazení žáků do Umělecké akademie ZUŠ PK pro rok 2024/2025 rozhodli ředitelé základních uměleckých škol působících na území Plzeňského kraje za účasti poradních orgánů ustanovených při umělecké škole (umělecká rada nebo pedagogická rada) a Krajské umělecké rady. „Jeden žadatel o dotaci, tj. jedna ZUŠ, mohla zařadit do Umělecké akademie ZUŠ PK pro rok 2024/2025 takový počet žáků, která odpovídá maximálně jednomu procentu z kapacity žáků stanovené zřizovatelem dané školy,“ připomněl pravidla radní Libor Picka s tím, že uzávěrka žádostí byla stanovena na 01. 10. 2024. Celkem bylo podáno 16 žádostí. Uspokojeny byly všechny a to v celkové výši 2 621 541 Kč.