PLZEŇSKO

Trombóza postihuje i mladé lidi. FN Plzeň upozorňuje na rizika

Třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, které postihuje muže i ženy všech věkových kategorií, je tromboembolická nemoc. Tak se souhrnně nazývá hluboká žilní trombóza a plicní embolie, která může vést k trvalým komplikacím a zhoršit kvalitu života.


 Na rizika upozorňuje 13. října Světový den trombózy, který podpoří také FN Plzeň. „Trombóza je krevní sraženina způsobující částečný či úplný uzávěr cévy. Typickým projevem je  bolestivý otok dolní končetiny, někdy i zčervenání a pocit tepla. Až ve 40 % případů dochází ke komplikaci, tzv. plicní embolii, která se obvykle projeví dušností, ale může být i bez příznaků nebo naopak způsobit náhlou smrt,“ vysvětluje doc. MUDr. Jana Hirmerová, Ph.D., zástupce přednosty pro výchovnou a vědeckou činnost II. interní kliniky FN Plzeň.

Ohrožení pacienti jsou ti, kteří nedávno prodělali velké ortopedické nebo břišní operace, zlomeniny dolních končetin nebo se léčí pro onkologická onemocnění. Dalšími faktory může být obezita, vyšší věk, často vrozené dispozice k trombóze, upoutání na lůžku nebo užívání hormonální antikoncepce. 

Jako u jiných onemocnění, i zde platí, že prevence je zásadní. Klíčové je udržovat zdravý životní styl, dostatek pohybu a tekutin, vyhýbat se dlouhému sezení nebo stání bez pohybu. V případě podezření na žilní trombózu nebo plicní embolii je důležité včas navštívit lékaře. „Od začátku roku 2024 jsme ve FN Plzeň hospitalizovali přes 700 pacientů s trombózou nebo plicní embolií, další byli ošetřeni ambulantně. Srovnání s předchozími roky naznačuje, že navzdory našim snahám výskyt neklesá. Riziko trombózy narůstá s věkem, ale setkáváme se i s mladými pacienty a trombóza může vzácně postihnout i děti,“ doplňuje docentka Jana Hirmerová.

Světový den trombózy připadá na 13. října a cílem osvětové kampaně je zvýšit povědomí o příčinách, rizikových faktorech, příznacích a projevech, možnostech prevence a léčby. Podpořit ho může široká veřejnost výšlapem na jeden ze tří vrcholů českých a moravských hor – v Krkonoších na Sněžku, v Beskydech na Lysou horu a na Šumavě na Plechý. Více informací na svetovydentrombozy.cz

„Pozitivní je, že většina pacientů se kompletně uzdraví. Zejména ti s méně rozsáhlou trombózou či embolií jsou bez dlouhodobých následků, i když i u nich je třeba počítat s rizikem recidivy. Opakování tromboembolické nemoci je poměrně časté, průměrně dochází k recidivě zhruba ve 30 % do 10 let po první příhodě. Opět se proto vracíme k důležitosti prevence,“ uzavírá ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.